«Φούσκα» στα… σκόρδα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ασυνήθιστη «φούσκα» σχηματίζεται στην Κίνα και δεν αφορά ούτε την αγορά ακινήτων ούτε τα χρηματιστήριά της, αλλά τις τιμές του σκόρδου, που διπλασιάστηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους. Η αιτία ήταν η κακοκαιρία και το αυξανόμενο ενδιαφέρον επενδυτών, οι οποίοι άρχισαν να συγκεντρώνουν αποθέματα. Η εξέλιξη είναι αρνητική για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς η Κίνα αντιπροσωπεύει το 80% των εξαγωγών σκόρδου και το 90% των εξαγωγών ξηρών σκόρδων, παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν προθεσμιακά συμβόλαια για τα σκόρδα στην Κίνα, αλλά η τιμή του ίδιου του προϊόντος σε γουάν τέθηκε σε ανοδική πορεία στα τέλη του 2015, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη σοδειά για το 2016. Και ήταν η αναπόφευκτη άνοδος της τιμής του που οδήγησε στις κερδοσκοπικές αγορές μεγάλο όγκο του προϊόντος, με αποτέλεσμα τη νέα άνοδο των τιμών. Αρχικά η πρόβλεψη πως η σοδειά θα ήταν κακή, εξαιτίας της κακοκαιρίας, εξώθησε τους κατοίκους της ανατολικής επαρχίας της Σαντόνγκ, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σκόρδων, στη συγκέντρωση αποθεμάτων. Οπως επισημαίνει η Κουί Ξιαόνα, αναλύτρια του ομίλου Sublime China Information Group, που παρέχει ενημέρωση για τις συναλλαγές εμπορευμάτων, «πολλοί σκέφτηκαν ότι μπορούσαν να αντλήσουν κέρδος κατά αυτόν τον τρόπο και έσπευσαν να συγκεντρώσουν μαζικά σκόρδα».

Εχουν, άλλωστε, προηγηθεί οι προσπάθειες των κινεζικών αρχών να σταθεροποιήσουν τα κινεζικά χρηματιστήρια, επιβάλλοντας περιορισμούς στις αγορές μετοχών. Εστρεψαν έτσι τα επενδυτικά κεφάλαια σε ευρύ φάσμα εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων και στα σκόρδα. Ορισμένες ποικιλίες φασολιών, οι ξηροί καρποί και το μαύρο τσάι βρέθηκαν επίσης στην κατηγορία των προϊόντων που προσείλκυσαν το κερδοσκοπικό χρήμα. Οι εξαγωγές σκόρδων, όμως, επλήγησαν τόσο από τις υψηλές τιμές όσο και από την έλλειψη προσφοράς, καθώς η συγκέντρωση αποθεμάτων στην Κίνα συνέπεσε με κακή σοδειά στις ΗΠΑ. Σήμερα οι κινεζικές εξαγωγές σκόρδων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Τους πρώτους επτά μήνες του 2016, οι εξαγωγές σκόρδων υποχώρησαν 12%, σε 895.000 τόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή