Σύγκρουση του ΤΧΣ με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας

Σύγκρουση του ΤΧΣ με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες διοικητικές εξελίξεις προωθούνται στην Εθνική Τράπεζα μετά τη σύγκρουση της διοίκησης της τράπεζας με το ΤΧΣ, με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ΤΧΣ έχει αποφασίσει να ζητήσει αύριο Δευτέρα τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής, με θέμα την άρση της εμπιστοσύνης στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Το ΤΧΣ έλαβε την απόφαση για την καρατόμηση της διοίκησης της Εθνικής μετά την καταψήφιση της πρότασής του για την τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Τσιτσιράγκου στη θέση του προέδρου της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ, ελέγχοντας πάνω από το 40% των μετοχών, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΤΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΤΧΣ δεν θα ζητήσει τη σύγκληση συνέλευσης μόνο αν υπάρξει άμεση παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, παραίτηση που θα οδηγούσε στην εκ νέου αναδόμηση του δ.σ. Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του Ταμείου ΤΧΣ κ. Γιώργο Μιχελή για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα κατ’ αρχάς δεν είχε καμία αντίρρηση στην αρχική απόφαση του δ.σ. της ΕΤΕ, ωστόσο επιθυμεί να δοθεί γρήγορα λύση στο θέμα, αποφεύγοντας μια έκτακτη γενική συνέλευση.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης το ΤΧΣ ζήτησε την αναβολή του δ.σ. της ΕΤΕ το οποίο συνεδρίαζε για τη συγκρότηση σε σώμα του νέου δ.σ. και την εκλογή προέδρου. Είχε προηγηθεί το πρωί της ίδιας ημέρας η εκλογή του κ. Παναγιώτη Θωμόπουλου ως νέου μέλους – υποψηφίου προέδρου αντίθετα στην εισήγηση του ΤΧΣ που είχε προτείνει τον κ. Δημήτρη Τσιτσιράγκο.

Αμέσως μετά τη συντριπτική εκλογή του κ. Θωμόπουλου, το ΤΧΣ αντέδρασε απειλώντας με έκτακτη γενική συνέλευση και καταψήφιση του νέου δ.σ., αντίδραση που όμως δεν εμπόδισε τη διοίκηση της Εθνικής να επιμείνει. Μάλιστα προχώρησε σε συνεδρίαση του δ.σ. για την εκλογή του κ. Θωμόπουλου εξέλιξη που εμποδίστηκε από το Ταμείο. Σημειώνεται ότι ορισμένα μέλη του δ.σ. της ΕΤΕ υποστηρίζουν ότι δεν είχαν σχηματίσει την εντύπωση ότι η υποστήριξη της υποψηφιότητας Θωμόπουλου συνιστά επιλογή ρήξης με το Ταμείο. Τέτοιας έντασης αντιπαράθεση και μάλιστα σε τέτοιο επίπεδο δεν έχει προηγούμενο στον κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση της Εθνικής την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα νέα μέλη του δ.σ. χωρίς να γίνει καμία αναφορά στην αντίδραση του ΤΧΣ και στην αναβολή του δ.σ. για τρεις εργάσιμες ημέρες κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΤΧΣ.

Η ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών των τραπεζών αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του έτους. Κατά συνέπεια, οι εκκρεμότητες τόσο στην Εθνική όσο και στην Πειραιώς θα πρέπει να «κλείσουν» σε εξαιρετικά περιορισμένα χρονικά περιθώρια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή