Σταθεροποίηση στην αγορά γραφείων

Σταθεροποίηση στην αγορά γραφείων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισθώσεις γραφείων συνολικής επιφάνειας της τάξεως των 70.000 τ.μ. αναμένεται να καταγραφούν έως το τέλος του έτους στην αγορά της Αθήνας, ενώ μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί μετακινήσεις εταιρειών που αφορούσαν 45.000 τ.μ. γραφειακών χώρων.

Πρόκειται για μεγέθη που σε μεγάλο βαθμό είχαν καταγραφεί και κατά το 2015, καταδεικνύοντας τη σταθεροποιητική πορεία που καταγράφει η αγορά γραφείων το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Cushman & Wakefield-Proprius, οι χρήστες που έχουν μετακινηθεί φέτος σε νέα γραφεία είναι κυρίως φαρμακευτικές εταιρείες, σύμβουλοι επιχειρήσεων και εταιρείες τεχνολογίας.

Οπως αναφέρει στην «Κ» η κ. Νίκη Σύμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, «το θετικό συμπέρασμα είναι ότι μέρος των μετακινήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί φέτος, έγιναν για λόγους επέκτασης δραστηριοτήτων». Ασφαλώς, η πλειονότητα των νέων μισθώσεων εξακολουθεί να αφορά μετεγκατάσταση με στόχο τη μείωση των δαπανών. Ωστόσο, το γεγονός ότι κάποιες έστω εξ αυτών γίνονται γιατί έχουν αυξηθεί οι στεγαστικές ανάγκες των επιχειρήσεων, είναι ιδιαίτερα θετικό μήνυμα για τη μελλοντική πορεία της ζήτησης στην αγορά γραφείων, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται η τάση αυτή κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cushman & Wakefield-Proprius, ενώ κατά την αρχή του έτους οι μετακινήσεις αφορούσαν όλες τις βασικές αγορές γραφείων (Κέντρο, Σύνταγμα, Λ. Κηφισίας, Λ. Συγγρού, Λ. Βουλιαγμένης κτλ.), κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, φαίνεται πως η αγορά της Λεωφόρου Κηφισίας απορροφά εκ νέου το μεγαλύτερο μερίδιο των νέων ενοικιάσεων γραφείων. Ταυτόχρονα, καταγράφονται και περισσότερες ανακαινίσεις, καθώς επιχειρείται καλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου αποθέματος γραφειακών χώρων.

Τιμές ενοικίασης

Οσον αφορά τις τιμές ενοικίασης, αυτές παραμένουν σχετικά σταθερές, με διαφοροποιήσεις που πηγάζουν από την εκάστοτε προσφορά και ζήτηση στην επιμέρους αγορά. Σύμφωνα με την κ. Σύμπουρα, οι τιμές ενοικίασης κτιρίων γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών, στις κύριες αγορές της πρωτεύουσας, ξεκινούν από περίπου 9 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, ενώ μπορεί να ανέλθουν έως τα 20 ευρώ/τ.μ. σε περιπτώσεις σύγχρονων κτιρίων που βρίσκονται σε σημεία υψηλής προβολής, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και δη πέριξ της πλατείας Συντάγματος. «Πάντως, σε γενικές γραμμές, οι τιμές ενοικίασης γραφειακών χώρων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών κινούνται πέριξ των 11-12 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο σε μηνιαία βάση», τονίζει η κ. Σύμπουρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή