Επέστρεψαν δυναμικά οι ξένοι αγοραστές στην αγορά ακινήτων της Τουρκίας

Επέστρεψαν δυναμικά οι ξένοι αγοραστές στην αγορά ακινήτων της Τουρκίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φυσιολογικούς ρυθμούς ανάπτυξης μοιάζει να επιστρέφει η αγορά κατοικίας της Τουρκίας, μετά τις «αναταράξεις» που δημιουργήθηκαν από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου και μετά. Η εικόνα των αρμάτων μάχης στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας και οι συλλήψεις που ακολούθησαν, έπληξαν, όπως αναμενόταν άλλωστε, τις αγοραπωλησίες κατοικιών, καθώς οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι ανέστειλαν τις αποφάσεις τους, έως ότου αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τα σχετικά στοιχεία, εντέλει, οι συνέπειες της κρίσης αυτής ήταν βραχύβιες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού ινστιτούτου στατιστικής, οι αγοραπωλησίες κατοικιών τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 41% σε σχέση με τον Ιούλιο, ιδίως στα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της χώρας. Μάλιστα, οι πωλήσεις σε ξένους αγοραστές ενισχύθηκαν κατά 44% κατά τον ίδιο μήνα, έναντι πτώσης της τάξεως του 48,5% τον προηγούμενο μήνα. Οπως τονίζουν στελέχη της τοπικής αγοράς ακινήτων, το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει ανακάμψει πλήρως, μετά την αναμενόμενη κατάρρευση που ακολούθησε τις πρώτες εβδομάδες από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Προσελκύει Βρετανούς

Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, η τουρκική αγορά εξοχικής κατοικίας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, προκειμένου να προσελκύσει κυρίως τους Βρετανούς αγοραστές, καθώς η χώρα δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., τουλάχιστον με τον ίδιο τρόπο που θα επηρεαστούν άλλοι δημοφιλείς προορισμοί εξοχικής κατοικίας. Οντας ήδη εκτός Ε.Ε., η τουρκική αγορά θα παραμείνει το ίδιο ελκυστική για τους Βρετανούς, είτε αυτοί βρίσκονται εντός είτε εκτός Ε.Ε.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το ότι, με βάση τα σχετικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, η Κωνσταντινούπολη παραμένει ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους ξένους αγοραστές, παρά τις ταραχές και τα κατά καιρούς τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι αγοραστές από τη Μέση Ανατολή είναι οι πλέον κινητικοί στην αγορά της Κωνσταντινούπολης. Η δεύτερη δημοφιλέστερη περιοχή μεταξύ των ξένων αγοραστών είναι η Αττάλεια, ακολουθούμενη από την Προύσα. Σύμφωνα με έτερη μελέτη της βρετανικής διαδικτυακής εταιρείας ακινήτων Rightmove, η οποία πραγματοποιήθηκε τον φετινό Αύγουστο, η περιοχή με τις περισσότερες αναζητήσεις μεταξύ των ξένων υποψήφιων αγοραστών κατοικίας (μονοκατοικιών και διαμερισμάτων) ήταν η επαρχία Μούγλων που βρίσκεται απέναντι από τα Δωδεκάνησα. Ακολουθούν κατά σειράν, η Κωνσταντινούπολη, η Αττάλεια, το Αϊδίνι και η Προύσα. Πάντως, για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές διαμερισμάτων, η Κωνσταντινούπολη παρέμεινε η κορυφαία επιλογή σε ποσοστό 94%.

Στα θετικά της τουρκικής αγοράς συγκαταλέγονται και οι πρόσφατες αλλαγές που πραγματοποίησε η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης μετανάστευσης, με στόχο να λυθούν προβλήματα του παρελθόντος που αντιμετώπισαν οι Βρετανοί και άλλοι ξένοι κάτοικοι. Στόχος των αλλαγών ήταν να καταστεί ευκολότερη η λήψη άδειας διαμονής στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή