Ο Μαρκ Κάρνεϊ έως το 2019 στην Τράπεζα της Αγγλίας

Ο Μαρκ Κάρνεϊ έως το 2019 στην Τράπεζα της Αγγλίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγοι είχαν προβλέψει την απόφαση του Μαρκ Κάρνεϊ να παρατείνει τη θητεία του κατά μόνο ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2019. Τυπικά είχε μόνο δύο επιλογές: να αποχωρήσει το 2018 ή να εξαντλήσει την οκταετία έως το 2021.

Ετσι, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος το 2013 είχε συμφωνήσει να υπηρετήσει μία πενταετία, αντί της προβλεπόμενης οκταετίας, θα κρατάει τα ηνία της νομισματικής πολιτικής κατά την κρίσιμη διετία των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή η απόφαση, την οποία επιδοκίμασε η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, έδωσε ανάσα ζωής στις αγορές. Ομως αναμένεται να θέσει στο στόχαστρο την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας που εκχωρήθηκε για πρώτη φορά το 1997 από τον νεοεκλεγέντα τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο Reuters προεξοφλούν ότι ο κ. Κάρνεϊ και αυτός που θα τον διαδεχθεί το 2019 θα δέχονται συστηματικά κριτική για τους χειρισμούς τους. Αφορμή για τέτοιας φύσεως εκτιμήσεις έδωσε η δήλωση της Τερέζα Μέι στο συνέδριο των Συντηρητικών, τον Οκτώβριο, ότι τα μέτρα της Τράπεζας της Αγγλίας «τιμωρούν» τους αποταμιευτές, λόγω των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων.

Προκειμένου να αποφευχθεί γενικευμένη αστάθεια στις αγορές, μετά το ιστορικό πλέον δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού από το 0,5% στο 0,25%, δρομολόγησε πρόγραμμα φθηνού δανεισμού έως και 100 δισ. στερλινών προς τις τράπεζες, ενεργοποίησε εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων 60 δισ. στερλινών και προσέθεσε αγορές εταιρικών ομολόγων 10 δισ. στερλινών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κ. Μέι δεν είχε συμβουλευθεί το υπουργείο Οικονομικών πριν από την ομιλία της. Εκτοτε οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν αναλάβει να δίνουν χείρα βοηθείας στην πρωθυπουργό όταν αναφέρεται σε οικονομικά θέματα.

«Θεωρώ ότι όσο περισσότερο εφαρμόζονται αυτές οι πολιτικές τόσο θα δικτυώνονται οι δυσαρεστημένοι για να εκφράσουν τα παράπονά τους», σχολιάζει ο Τζέιμς Μακάν, οικονομολόγος στη Standard Life. Τα πολιτικά κόμματα μπορεί να μπουν στον πειρασμό να εκμεταλλευθούν τη δυσαρέσκεια των αποταμιευτών.

Οπως επισημαίνουν οι Ουίλιαμ Σόνμπεργκ και Ουίλιαμ Τζέιμς του Reuters, η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Το 2019 λήγει η θητεία του κ. Κάρνεϊ, δηλαδή ένα δωδεκάμηνο μόνο πριν από τις εθνικές εκλογές στη Βρετανία. Στο διάστημα των διαπραγματεύσεων για το Brexit οι Βρετανοί πιθανόν θα δουν να πέφτει το βιοτικό τους επίπεδο λόγω της αύξησης του πληθωρισμού που έχει προκληθεί από την πτώση της στερλίνας.

Επιπροσθέτως παραμένουν άγνωστες οι επιπτώσεις της αναδίπλωσης των ξένων τραπεζών και επιχειρήσεων όσον αφορά την πραγματική οικονομία.

Από την άλλη, τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοσε το επιτελείο του Καναδού οικονομολόγου Μαρκ Κάρνεϊ μετά το δημοψήφισμα απέδειξαν την ετοιμότητα της Τράπεζας της Αγγλίας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που ήταν παντελώς απροετοίμαστη. Πολλοί φοβούνται μήπως παραταθεί το υφιστάμενο κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της σχέσης Βρετανίας – Βρυξελλών.

Ως εκ τούτου, αν απειλούνταν η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας, θα ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Σε αυτήν αποδίδεται η οικονομική επιτυχία της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας.

«Ολα αυτά τα χρόνια ήταν ομόφωνη η αποδοχή της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Αγγλίας, αλλά το Brexit φαίνεται να έχει επηρεάσει την άλλοτε κοινή στάση των πολιτικών», σχολιάζουν οι αναλυτές Μάλκομ Μπαρ και Αλαν Μονκς της JPMorgan.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή