Περίφραξη και έναρξη έργων για το τέμενος

Περίφραξη και έναρξη έργων για το τέμενος

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι η ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό θα προχωρήσει, έστειλε η κυβέρνηση μετά τη δραστική επέμβαση της αστυνομίας για τη λήξη της κατάληψης χώρου στο οικόπεδο όπου θα κτιστεί το τζαμί. Η επιχείρηση απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς με δεδομένη και την πολιτική διάσταση του ζητήματος, καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να προχωρήσει σε ενέργειες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ακραίες φωνές και στρεβλές ερμηνείες.

Ειδικότερα, ο χώρος στην Ιερά Οδό 114 στον Βοτανικό έχει οριστεί για να γίνει μουσουλμανικό τέμενος (16 στρέμματα που αποτελούν μέρος μεγαλύτερης έκτασης). Εκεί σύλλογος που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης του τεμένους, είχε καταλάβει χώρο από τις 4 Ιουλίου. Ωστόσο, άτομα που είχαν αναλάβει τη φύλαξη του χώρου αντέκρουσαν τις καταγγελίες περί κατάληψης, υποστηρίζοντας ότι εκεί λειτουργούσε στέγη αστέγων, για την περίθαλψη αναξιοπαθούντων, και δη αποκλειστικά για Ελληνες αστέγους.

Στον αντίποδα, από την πρώτη στιγμή η κατάληψη «χρωματίστηκε» ιδεολογικά και πολιτικά. Αλλωστε, με αίτημα τη μη κατασκευή τζαμιού είχαν πραγματοποιηθεί, έξω μεν αλλά κοντά στην κατάληψη, δύο συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής, με πιο πρόσφατη την περασμένη Κυριακή 30 Οκτωβρίου με ομιλητή τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Τελικά, λίγο μετά τις έξι το πρωί της Παρασκευής έγινε επέμβαση της αστυνομίας στον χώρο και οι αστυνομικοί προσήγαγαν τα περίπου δεκαπέντε άτομα που βρίσκονταν εκεί. Στον χώρο εντοπίστηκαν φωτοβολίδες, τσεκούρι, μαχαίρια κ.ά. Μετά την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., στον χώρο που εκκενώθηκε πήγαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος. Στο σημείο παρέμεναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πλέον στον χώρο θα υπάρχει 24ωρη παρουσία της ΕΛ.ΑΣ.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκόπευε να εκκενώσει τον χώρο έχοντας προηγουμένως διασφαλίσει δύο προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, πρώτο μέλημα ήταν η επιχείρηση να γίνει χωρίς να προκληθούν εντάσεις και στρεβλές εντυπώσεις. Και αυτό διότι σε κυβερνητικά στελέχη έγινε γνωστό ότι σε κτίσμα μέσα σε κατειλημμένη έκταση είχαν τοποθετηθεί εικόνες, ενώ έγινε κι ένα είδος θυρανοιξίων ναού. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν ήθελε, κατά την επιχείρηση εκκένωσης, να εμφανιστούν στα ΜΜΕ και στην κοινή γνώμη (που δεν γνωρίζει κρίσιμες λεπτομέρειες) στιγμιότυπα ανθρώπων να διαμαρτύρονται για καταστροφή ναού, εικόνων και δίωξη των χριστιανών. Εικόνες, που θα μετέδιδαν αρνητικό μήνυμα σε ένα μέρος του πολιτικού ακροατηρίου του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το δεύτερο μέλημα του σχεδιασμού της επιχείρησης εκκένωσης ήταν να διασφαλιστεί ότι δεν θα επανακαταληφθεί ο χώρος. Η απάντηση στο ζήτημα αυτό εξηγεί γιατί η κυβέρνηση δεν έδρασε γρηγορότερα, παρότι τα τεκταινόμενα ήταν γνωστά από τα μέσα Ιουλίου. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν, μόλις εκκενωθεί ο χώρος, να περιφραχθεί και αμέσως να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του τεμένους. Γι’ αυτό χρειαζόταν η υπογραφή σχετικής σύμβασης, η οποία τελικά υπεγράφη, ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και στην κοινοπραξία, στις αρχές Οκτωβρίου και προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου σε διάστημα έξι μηνών. Βέβαια, χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια από τη στιγμή που η Πολιτεία έλαβε την απόφαση –από τη Μαριέττα Γιαννάκου και τον Γιώργο Σουφλιά το 2006– να δημιουργήσει μουσουλμανικό τέμενος στον Βοτανικό, μέχρι να φθάσει η στιγμή να ξεκινήσουν τα έργα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή