Παραμένει θολό το τηλεοπτικό τοπίο

Παραμένει θολό το τηλεοπτικό τοπίο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αβεβαιότητα να παραμένει σε ένα τοπίο θολό, το οποίο δεν ξεκαθαρίστηκε ούτε μετά τις νομοθετικές κινήσεις της κυβέρνησης, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που κήρυξε αντισυνταγματικό τμήμα του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, αναμένεται πλέον με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι νωρίτερα από το τέλος του μήνα.

Το σκεπτικό των ανώτατων δικαστικών, που ψήφισαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας τινάζοντας στον αέρα το οικοδόμημα της διαγωνιστικής διαδικασίας και τορπιλίζοντας μια από τις πλέον εμβληματικές κυβερνητικές επιλογές, εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει επακριβώς ζητήματα που μοιάζουν και είναι συγκεχυμένα. Για παράδειγμα, ως προς την επόμενη μέρα και τις δυνατότητες της κυβέρνησης να ρυθμίσει στο μεσοδιάστημα, και έως ότου συγκροτηθεί νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το τηλεοπτικό τοπίο.

Η αυριανή νέα Διάσκεψη των Προέδρων, που θα επιχειρήσει να συγκροτήσει Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ), εκτιμάται πως δύσκολα θα τα καταφέρει, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να καταργήσει τον νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ και να περιοριστεί μόνον στην αναστολή του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε θέσει εξαρχής ως όρο την κατάργηση του νόμου.

Τελικώς, οι διατάξεις που έδιδαν στον κ. Νίκο Παππά τις αρμοδιότητες για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών –παρακάμπτοντας το ΕΣΡ– ανεστάλησαν και δεν καταργήθηκαν. Στο μεταξύ, με άλλες ρυθμίσεις, που ψηφίστηκαν την Πέμπτη, ορίστηκε ότι στο εξής το ΕΣΡ θα παράσχει υποχρεωτικώς σύμφωνη γνώμη και για τον αριθμό των αδειών αλλά και για το τίμημα που θα καταβάλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Επίσης, εξαιρετικά προβληματικό εμφανίζεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μπορεί στο μεσοδιάστημα –μέχρι να συγκροτηθεί νέο ΕΣΡ– να νομοθετήσει και να ρυθμίσει την κατάσταση που έχει προκύψει μετά την «κατεδάφιση» του διαγωνισμού και την ακύρωση των τεσσάρων αδειών.

Δεν θα έχουν ισχύ

Νομικές και δικαστικές πηγές εκτιμούσαν ότι μετά την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ που έκρινε ότι μόνον το ΕΣΡ μπορεί να αδειοδοτήσει τα κανάλια, η κυβέρνηση δεν έχει ευχέρεια ούτε για τη χορήγηση προσωρινών αδειών λειτουργίας. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ακόμα και αν αυτές οι προσωρινές άδειες δεν ονομαστούν άδειες, αλλά πιστοποιητικά λειτουργίας ή κάτι ανάλογο, και πάλι δεν μπορούν να έχουν ισχύ και να παραγάγουν αποτελέσματα, μιας και η αδειοδότηση –προσωρινή ή μόνιμη– ανήκει πλέον στο ΕΣΡ.

Αλλωστε, όπως επισήμαιναν οι ίδιες πηγές, τα τηλεοπτικά δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας που εκπέμπουν κρίθηκε από το ίδιο το ΣτΕ ότι έχουν προσωρινές άδειες, ότι λειτουργούν νόμιμα δηλαδή. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεταν, δεν θα μπορούσε το ανώτατο δικαστήριο να τους αναγνωρίσει έννομο συμφέρον και να δεχθεί τις προσφυγές τους κηρύσσοντας στη συνέχεια αντισυνταγματικό τον νόμο και δικαιώνοντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς που προσέφυγαν.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι αν η κυβέρνηση τελικώς επιχειρήσει να ρυθμίσει προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο, το ενδεχόμενο να ανοίξει νέος κύκλος δικαστικών εκκρεμοτήτων είναι μεγάλος, ενώ δεν αποκλείεται το δικαστικό αποτέλεσμα να είναι επανάληψη της πρόσφατης δικαστικής απόφασης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως που καλείται να ρυθμίσει η κυβέρνηση είναι η διαχείριση των θεμάτων που έχουν προκύψει με τους υπερθεματιστές του πρόσφατου διαγωνισμού, οι οποίοι πλήρωσαν, πήραν άδεια που πλέον δεν ισχύει και τώρα βρίσκονται στον αέρα. Βεβαίως, θέματα προκύπτουν και με εκείνους που πλήρωσαν για τις άδειες που ακυρώθηκαν και εκπέμπουν, όπως εκπέμπουν και εκείνοι που δεν πλήρωσαν.

Οπως έχουν τα πράγματα, πάντως, η τακτοποίηση του θολού αυτού τοπίου με τις αβεβαιότητες και τις πολλές εκκρεμότητες μόνον από το ΕΣΡ μπορεί να αντιμετωπιστεί, όταν αυτό συγκροτηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή