Το παρασκήνιο όξυνσης των σχέσεων από Τίρανα

Το παρασκήνιο όξυνσης των σχέσεων από Τίρανα

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις οξύτατες αντιδράσεις της οργανωμένης έκφρασης της μειονότητας αλλά και της Αθήνας, η δημοτική αρχή της Χειμάρρας εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατεδάφιση των 19 κτιρίων Ελλήνων ομογενών, όπως προβλέπει το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της πόλης, το οποίο πυροδότησε νέο γύρο έντασης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Η πενθήμερη προθεσμία εξέπνευσε το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς να αναλάβουν δράση οι μπουλντόζες, αλλά όπως δηλώνει στην «Κ» ο ομογενής δήμαρχος, κ. Γιώργος Γκόρος, αυτό θα γίνει μόλις το κυβερνητικό συμβούλιο εγκρίνει τις αποζημιώσεις σ’ εκείνους τους ιδιοκτήτες που κατέχουν νόμιμα έγγραφα και οι οποίοι με βάση τα προσκομισθέντα ντοκουμέντα ανέρχονται σε επτά.

Οι θιγόμενοι ομογενείς ιδιοκτήτες, με την ενεργή συμπαράσταση της πολιτικής έκφρασης της ελληνικής μειονότητας «Ομόνοια», του Κόμματος Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), αλλά και χειμαρριώτικων σωματείων, δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν την κατεδάφιση καταγγέλλοντας εν εξελίξει σχέδιο αφελληνισμού της Χειμάρρας διά της μεθόδου (και) της υφαρπαγής των περιουσιών, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών σε Τίρανα και Αθήνα αντάλλαξαν σκληρές ανακοινώσεις, με τον Αλβανό πρωθυπουργό κ. Εντι Ράμα να εμπλέκει στη διαμάχη και την… Ακρόπολη.

Ο κ. Γκόρος μιλάει για αναγκαίο σχέδιο οικιστικής ανάπλασης από το οποίο θα επωφεληθεί το σύνολο των κατοίκων της πόλης και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι υποκρύπτει σκοπιμότητες εις βάρος της ομογένειας.

«Τα έξι με επτά κτίρια είναι νόμιμα και οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν, τα υπόλοιπα είναι ερείπια και αυθαίρετα και θα κατεδαφιστούν», λέει και στην παρατήρηση για το εάν γίνεται επιλεκτικό γκρέμισμα κτισμάτων ομογενών απαντάει πως στον δρόμο που αναπλάθεται το 90% είναι Ελληνες.

Ο δήμαρχος δηλώνει πως η κατάσταση είναι ήρεμη και επιρρίπτει ευθύνες στην «Ομόνοια» ότι ξεσηκώνει κάποιους κατοίκους –«μπορώ να σας πω ότι πρόκειται για δέκα άτομα», λέει χαρακτηριστικά– και ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζει, προσπαθεί να εμπλέξει στο παιγνίδι και την Ελλάδα.

«Για μένα η Ελλάδα δεν πρέπει να αναμειχθεί, αντιθέτως πρέπει να στηρίξει οποιαδήποτε επένδυση στην Χειμάρρα για να τονωθεί η οικονομία και να μην φύγει ο κόσμος. Αυτή η επένδυση δεν γίνεται ούτε για τον Γκόρο, ούτε για τον Pάμα, αλλά για τους κάτοικους της Χειμάρρας που θα επωφεληθούν στο σύνολό τους».

Καταγγελίες

Στον αντίποδα, τα παραρτήματα Χειμάρρας της «Ομόνοιας» και του ΚΕΑΔ και οι Ενώσεις Χειμαρριωτών, Τιράνων, Ελλάδας και Αμερικής σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «εδώ και ενάμιση χρόνο καταγγέλλουμε σε όλους τους τόνους αυτό το ύπουλο και καταστροφικό σχέδιο μη βρίσκοντας συνήθως ευήκοα ώτα» και θεωρούν υπαίτιο τον κ. Pάμα.

«Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν πως ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν κρατά ούτε καν τα προσχήματα αφού τρομοκρατεί τον λαό της Χειμάρρας, παραχαράσσει την Ιστορία του, προχωρεί σε μία από τις μεγαλύτερες των ύβρεων αμφισβητώντας την ελληνική εθνική μας καταγωγή και στερώντας το δικαίωμά μας στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Καθώς η Χειμάρρα αποτελεί διαχρονικά μια περιοχή ιστορικά φορτισμένη και συχνά «πεδίο» αντιπαράθεσης μεταξύ των κατοίκων της που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ελληνική συνείδηση και των αλβανικών κυβερνήσεων, το θέμα των κατεδαφίσεων ξέφυγε γρήγορα από τα όρια του τοπικού επεισοδίου και έγινε αφορμή διπλωματικής σύγκρουσης, επιβαρύνοντας το ήδη τεταμένο, λόγω των πρόσφατων γεγονότων γύρω από τους Τσάμηδες, κλίμα στις σχέσεις Αθήνας και Τιράνων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «ανέβασε» το θέμα καλώντας τις αλβανικές αρχές «να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες» και τονίζοντας ότι «οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους».

Ανακοίνωση

Οπως επισήμαινε στη σχετική ανακοίνωση, «τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτιρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας, εστάλησαν σε άτομα που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και σημειώνει πως πρόκειται «για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας».

Από αλβανικής πλευράς, ο πρωθυπουργός κ. Pάμα επέλεξε έναν ιδιαίτερο τρόπο να απαντήσει στην Αθήνα και να αμφισβητήσει την ελληνική καταγωγή των Χειμαρριωτών. Ανήρτησε στο Facebook μία γκραβούρα της Ακρόπολης, την οποία κατ’ εκείνον έσωσε από τους βομβαρδισμούς του Γενοβέζου στρατηγού Μοροζίνι ένας Αλβανός, ο Γεώργιος Δουσμάνης, για να υποστηρίξει πως το γεγονός ότι τότε στην Αθήνα ζούσαν Αλβανοί δεν σημαίνει ότι ήταν αλβανική όπως δεν σημαίνει ότι επειδή ομιλούν ελληνικά στη Χειμάρρα αυτή είναι ελληνική.

Και στην Βουλή εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου του ΚΕΑΔ, κ. Β. Ντούλε, κατηγορώντας τον ότι υποκινεί ένταση στη Xειμάρρα και μεταφέρει ψευδή εικόνα της πραγματικότητας στην Αθήνα.

Η απόφαση του δημάρχου να μη  στείλει αμέσως τα μηχανήματα για να αρχίσουν οι κατεδαφίσεις εκτόνωσε τη ρητορική της όξυνσης και την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές υπήρχε «προσωρινή ανακωχή», με τον κ. Γκόρο πάντως να δηλώνει ότι τα κτίρια θα γκρεμιστούν οπωσδήποτε και τους ομογενείς που αντιδρούν να απαντούν πως δεν θα το επιτρέψουν. Εν τω μεταξύ, στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι και να ανοίξουν βαλβίδες εκτόνωσης της έντασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή