Εκλογές ΗΠΑ: 2 ημέρες για την κάλπη- Με..το ζόρι Χίλαρι για τους Αφροαμερικανούς, όχι δίωξη για τα e-mail λέει το FBI

Εκλογές ΗΠΑ: 2 ημέρες για την κάλπη- Με..το ζόρι Χίλαρι για τους Αφροαμερικανούς, όχι δίωξη για τα e-mail λέει το FBI

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες μένουν για να κηρυχθεί και επίσημα το τέλος της προεκλογικής περιόδου με τους πιο αντιδημοφιλείς υποψηφίους στην ιστορία των ΗΠΑ. Όμως αυτό δεν έχει ανακόψει την ορμή της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κατοχυρώσουν τη νίκη. Μωρά, σούπερσταρ, μέχρι και… πίθηκοι καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στους δύο, 48 ώρες πριν τον τερματισμό.

Μπροστά η Κλίντον

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται να έχει προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ, με 48% έναντι 43%, στην τελευταία δημοσκόπηση της Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί.

Από την άλλη, τελευταία δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εφημερίδας Wall Street Journal που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δίνει προβάδισμα στην Κλίντον με ποσοστό 44%. Ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 40% ενώ ο φιλελεύθερος Γκάρι Τζόνσον βρίσκεται στο 6% και η οικολόγος Τζιλ Στάιν στο 2%.

Μία και μοναδική δημοσκόπηση, αυτή των IBD/TIPP, η οποία διενεργήθηκε έως 5/11, δίνει μία μονάδα προβάδισμα στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. 

Αξιοπρόσεκτη, παράλληλα είναι η εμφάνιση δημοσκόπησης της Columbus Dispatch, η οποία προβλέπει οριακή επικράτηση της Δημοκρατικής υποψηφίου στο Οχάιο με μία ποσοστιαία μονάδα. Κατά μέσο όρο, στη συγκεκριμένη swing- state προηγείται εδώ και αρκετό καιρό ο Τραμπ με τουλάχιστον 1,7%. Πάντοτε, ωστόσο υπάρχουν τα ενδεχόμενα για ανατροπή…

Ισπανόφωνοι υπέρ Κλίντον

Οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι σε πολιτείες-κλειδιά άρχισαν από νωρίς να ψηφίζουν, μετά από σχετική παρότρυνση της Κλίντον σε προεκλογική της ομιλία.

Στη Φλόριδα, η Κλίντον επένδυσε σημαντικά στην υποστήριξη των μειονοτικών κοινοτήτων, κάτι που μοιάζει να αποτελεί την γενικότερη στρατηγική της εκστρατείας της για τις τελευταίες ημέρες.

Η Κλίντον απευθύνθηκε σε ψηφοφόρους προερχόμενους από χώρες της λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. «Βλέπω μία συγκλονιστική ορμή, μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έρχεται εδώ για να μας υποστηρίξει», ανέφερε, ενώ στη συνέχεια παρακίνησε τους ακροατές της να ψηφίσουν από νωρίς, σαν ενός είδους «επίδειξη δύναμης» απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

«Ένα πράγμα θέλω να θυμάστε. Θέλω να είμαι πρόεδρος για όλους: είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν μαζί μου, είτε με ψήφισαν είτε όχι», προσέθεσε η Κλίντον ανάμεσα σε χειροκροτήματα.

Με… το ζόρι Χίλαρι και για τους Αφροαμερικανούς

Την απόφαση να σταθούν στο πλευρό της Δημοκρατικής υποψηφίου φέρονται να έχουν λάβει και αρκετοί Αφροαμερικανοί, οι οποίοι αν και δεν είναι υποστηρικτές της, αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή απέναντι στο φαινόμενο Τραμπ

«Δεν ξέρω…Αισθάνομαι ότι πρέπει να κατασταλλάξω στη Χίλαρι. Αισθάνομαι ότι θα ψηφίσω επειδή ξέρω ότι χρειάζεται, όχι επειδή το θέλω», δήλωσε στην Washington Post μία προβληματισμένη Αφροαμερικανή. 

«Θα αποδεχθούμε ένα καθαρό αποτέλεσμα 

Έτοιμος να αποδεχθεί την ήττα εμφανίσθηκε σε εκπομπή του Fox News, ο συνυποψήφιος του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Πενς, ο οποίος διεκδικεί το αξίωμα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, εάν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι «καθαρό» και ανταποκρίνεται στις έννομες προϋποθέσεις. Διαφορετικά οι Ρεπουμπλικανοί θα πάρουν τη νομική οδό…

Όχι δίωξη στην Κλίντον

Το FBI διατηρεί τη θέση της μη άσκησης δίωξης κατά της Κλίντον για τη διαχείριση του προσωπικού του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο αρχηγός του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ πληροφόρησε την επιτροπή έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι «με βάση την έρευνα, δεν έχουμε μεταβάλει τα συμπεράσματα που διατυπώσαμε τον Ιούλιο» σε σχέση με τα email της Δημοκρατικής υποψηφίου.

«Η ερευνητική ομάδα του FBI εργάσθηκε αδιάκοπα ερευνώντας μεγάλο όγκο ηλεκτρονικών μηνυμάτων από υπολογιστή…έχοντα σχέση με άλλη εγκληματική έρευνα…κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ερευνήσαμε όλες τις επικοινωνίες από και προς τη Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών», αναφέρεται στην επιστολή του Κόμεϊ.

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τους επαγγελματίες του FBI για την επιτέλεση τεράστιου όγκου υψηλής ποιότητας έργου σε τόσο βραχύ χρόνο», προσθέτει ο επικεφαλής του FBI.

Το προεκλογικό επιτελείο της Κλίντον εξέφρασε ικανοποίηση, ενώ ο Τραμπ έσπευσε να τονίσει ότι η αντίπαλός του προστατεύεται από ένα «χειραγωγούμενο σύστημα».

Ο γύρος της Αμερικής σε 72 ώρες

Από το βράδυ του Σαββάτου, οι δύο υποψήφιοι «τα έχουν δώσει όλα», προσπαθώντας να κερδίσουν το χαμένο έδαφος μέσα σε λίγες ώρες.

Στη Φιλαδέλφεια η τραγουδίστρια της ποπ Κέιτι Πέρι τραγούδησε σε συγκέντρωση της Κλίντον, όπως είχε κάνει και η Τζένιφερ Λόπεζ την Παρασκευή το βράδυ στο Μαϊάμι, αλλά και ο Τζέι Ζι και η Μπιγιόνσε στο Κλίβελαντ.

Στο πλευρό της Χίλαρι και ο τραγουδιστής Μπον Τζόβι, ο οποίος δήλωσε σήμερα: «Ελπίζω ότι θα κερδίσει η Κλίντον, γιατί είναι καλύτερη. Ήταν η Πρώτη Κύρια των ΗΠΑ, γερουσιαστής και υπουργός».

«Όταν τα παιδιά και τα εγγόνια σας σας ρωτήσουν τι κάνατε το 2016, όταν διακυβεύονταν τα πάντα, θέλω να μπορείτε να τους απαντήσετε ότι ψηφίσατε για μια καλύτερη, πιο δυνατή Αμερική», δήλωσε πανηγυρικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάλι θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη-έκπληξη στην στη Μινεσότα, αν και κάτι τέτοιο δεν ήταν προγραμματισμένο. Αξίζει να σημειωθεί πως η Μινεσότα δεν έχει ψηφίσει υπέρ των Ρεπουμπλικάνων από το 1984.

«Πρώτος… Κύριος»;

Αν η Χίλαρι Κλίντον γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, πώς θα αποκαλείται ο σύζυγός της, Μπιλ Κλίντον;

Η προσφώνηση «Πρώτος Κύριος» (First Gentleman) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς έτσι αποκαλούνται ανεπισήμως οι σύζυγοι έξι γυναικών κυβερνητών.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τους Κλίντον, αφού ο Μπιλ δεν είναι ένας… απλός σύζυγος, αλλά διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1993 ως το 2001.

Σύμφωνα με την αμερικανική παράδοση, οι πρώην πρόεδροι διατηρούν τον τίτλο τους και μετά το πέρας της θητείας τους, επομένως το πρόβλημα φαίνεται να λύνεται από μόνο του. Απλώς θα υπάρξουν πολλοί πρόεδροι μέσα στον Λευκό Οίκο.

Φαν των μωρών

Κάπου ανάμεσα στις εξαγγελίες για την ανέγερση τείχους στο Μεξικό και το «φλερτ» με ναζιστικές οργανώσεις, ο Τραμπ βρήκε λίγο χρόνο για να φιλήσει ένα μωρό, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Τάμπα.

«Ω! Να ένας μελλοντικός οικοδόμος!», είπε ο Τραμπ δείχνοντας το μωρό ανάμεσα στο πλήθος. «Είναι πολύ γλυκούλι. Δώστε το μου λίγο!».

 

Ο Τραμπ ανέβασε το μωρό στη σκηνή και το φίλησε και στα δύο μάγουλα, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να φανεί λίγο πιο ανθρώπινος.

Ο πίθηκος-προφήτης Γκέντα ψηφίζει Τραμπ

Έχει ήδη προβλέψει τη νίκη της Πορτογαλίας στο Euro 2016: ο Γκέντα ένας κινέζος πίθηκος που έχει χαρακτηριστεί και «βασιλιάς των προφητών» ποντάρει τώρα στην επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο Γκέντα, το όνομα του οποίου σημαίνει «ανατριχίλα», είναι το τελευταίο από μια σειρά ζώα που έχουν προφητικές ικανότητες.

Όταν έδειξαν στον Γκέντα δύο φωτογραφίες σε φυσικό μέγεθος του Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον, ο πίθηκος έπειτα από «ώριμη σκέψη» επέλεξε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να του δώσει και ένα φιλί στο πρόσωπο. Αναμένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή