ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου 28 ημερών για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μετά τον ανασχηματισμό και την επίσημη ανάληψη σήμερα των καθηκόντων των νέων υπουργών, η κυβέρνηση ξεκινάει έναν αγώνα δρόμου 28 ημερών για να κλείσει την 2η αξιολόγηση.

Στο Eurogroup δεν αναμένεται κάποια απόφαση σήμερα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ασκηθούν πιέσεις από όλους και προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις έως το επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Επί της ουσίας, ο πρώτος στόχος για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα είναι η 28η Νοεμβρίου που συνεδριάζει το Euroworking Group. Αν, όμως, μέχρι τότε υπάρχουν εκκρεμότητες, τότε θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Στους κόλπους των δανειστών ο ανασχηματισμός μεταφράστηκε ως μία ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να προχωρήσει γρήγορα στον έλεγχο και να μην δημιουργήσει προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Στην χειρότερη περίπτωση, που κάποια ζητήματα μείνουν ανοικτά, θα μπορούσαν να οριστούν ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση κάποιων υποδόσεων τους επόμενους μήνες. Αυτό, όμως, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν συμφωνηθεί τα μεγάλα θέματα του ελέγχου, όπως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ο προϋπολογισμός του 2017, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ο τρόπος χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), η πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα «κόκκινα» δάνεια και οι δράσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οπως αποκάλυψε η «Κ», συνολικά οι δράσεις και οι υποδράσεις της δεύτερης αξιολόγησης ανέρχονται σε 93. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι το έργο που πρέπει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση δεν είναι εύκολο. Αποτελεί, ωστόσο, μονόδρομο για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ