«Qĭng màn yòng, από την Κίνα!»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Qĭng màn yòng, από την Κίνα!»

Ποιο είναι το μυστικό της πιο μεγάλης κουζίνας της Ασίας; Το γρήγορο μαγείρεμα!

Τα λεπτοκομμένα υλικά ψήνονται ελάχιστα, όσο χρειάζεται για να γίνουν, διατηρώντας τη γεύση τους ατόφια και τη θρεπτική τους αξία ακέραια. Κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, ψάρια και θαλασσινά, και όλων των ειδών τα λαχανικά, υλικά προσιτά, σε περισσότερους από 80 ευφάνταστους συνδυασμούς για το καθημερινό τραπέζι. Stir fries, τηγανητό ρύζι, won-tons, μοσχάρι σιτσουάν, γλυκόξινα, πάπιες, noodles, όλες οι διάσημες σούπες, αλλά και απίθανες συνταγές με αυγά που θα μας εκπλήξουν. Στο 8ο βιβλίο της σειράς «Κουζίνες του Κόσμου» υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της πιο εύκολης και φίνας κουζίνας που μαγειρέψαμε ποτέ!

Αυτή την Κυριακή με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πάρτε μια «γεύση» από τις συνταγές που θα βρείτε στο βιβλίο:

Κοτόσουπα με νουντλς

Ένα σπιτικό, αγαπημένο κινέζικο φαγητό, που παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα!

«Qĭng màn yòng, από την Κίνα!»-1

Τηγανητό μοσχάρι σετσουάν

Η κουζίνα του Σετσουάν είναι από τις πιο γνωστές και αγαπημένες. Αυτό το φαγητό δεν έχει σάλτσες, αλλά είναι λαχταριστά τραγανό, αλμυρούτσικο και πικάντικο ταυτόχρονα.

«Qĭng màn yòng, από την Κίνα!»-2

Γλυκόξινο χοιρινό

Στη χώρα μας οι γλυκόξινες γεύσεις της Κίνας έρχονται πρώτες στις προτιμήσεις μας.

«Qĭng màn yòng, από την Κίνα!»-3

Πάπια σε αλατισμένο τσίλι με λεμόνι

Η απλότητα αυτής της συνταγής εντυπωσιάζει, ιδίως επειδή πολλοί διστάζουν να μαγειρέψουν πάπια, θεωρώντας το δύσκολη υπόθεση (που δεν είναι)…

«Qĭng màn yòng, από την Κίνα!»-4

Τοστ με γαρίδες

Παλιότερα, τα παιδιά στην Κίνα, όταν η μαμά τους τους έφτιαχνε τοστ με γαρίδες, τα θεωρούσαν ξεχωριστή λιχουδιά, καθώς συνήθως προορίζονταν μόνο για ειδικές περιπτώσεις. Είναι σίγουρα ένα πολύ εντυπωσιακό πιάτο, που αρέσει σε όλους. Πολλοί προτιμούν να τα συνοδεύουν με μια έντονη, γλυκιά και πικάντικη σάλτσα.

«Qĭng màn yòng, από την Κίνα!»-5

Τραγανά αυγά με κρεμμύδι «τουρσί»

Το κρεμμύδι τουρσί, που το φτιάχνουμε με αλάτι, ζάχαρη και ξίδι, δίνει στο πιάτο αυτό μια εξαιρετική εμφάνιση και έντονη γεύση.

«Qĭng màn yòng, από την Κίνα!»-6

Τηγανητό ρύζι για χορτοφάγους

Το πιάτο αυτό δεν είναι μόνο για χορτοφάγους, αλλά και για όλους όσοι αγαπούν τα λαχανικά. Επίσης, αποτελεί εξαιρετικό συνοδευτικό για κρέας και πουλερικά.

«Qĭng màn yòng, από την Κίνα!»-7

 

Κινεζική κουζίνα: Τόσο μακρυά … μα τόσο κοντά!

ΩΡΑ19:30 – Επιλέγουμε το κρέας και τα λαχανικά μας. Τα πλένουμε, τα καθαρίζουμε, τα ψιλοκόβουμε. Φροντίζουμε να τα κόψουμε ισόπαχα ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Καθαρίζουμε το τζίντζερ και το τρίβουμε. Καθαρίζουμε και την καυτερή πιπεριά.

Το 95 % των συνταγών της Κίνας, ξεκινά ώς εξής: «Σε ένα γουόκ ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το τζίντζερ με την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο». Μήπως στην Ελλάδα δεν κάνουμε το ίδιο; «Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο».

Στην κατσαρόλα βράζει το ρύζι. Λευκό και μακρύκοκο με άρωμα γιασεμί για ένα αφράτο πιλάφι. Χωρίς αλάτι, χωρίς λιπαρά, μόνο με ένα μπολ σάλτσα σόγιας δίπλα, για την αρμύρα και την πολύπλοκη γεύση της. Το ψιλοκομμένο κρέας με τα λαχανικά είναι σχεδόν έτοιμο. Βάζουμε και λίγο ανανά. Γιατί όχι; Στην Ελλάδα παραδοσιακά, δεν μαγειρεύαμε με δαμάσκηνα και κυδώνια; Το γλυκό κρασί από ρύζι, η σόγια και η σάλτσα στρειδιών θα δώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Μια υπέροχη ισορροπία γλυκού, αλμυρού, ξινού και πικάντικου. Αδειάζουμε σε μπολ. Πανδαισία χρωμάτων.

ΩΡΑ 19:50 – Κρατάμε τα τσοπ στικς και απαλά πιάνουμε κάθε κομματάκι από το κρέας από το λαχανικό. Απαλά, χωρίς να το τρυπάμε και να το καρφώνουμε. Απαλά, όπως ταιριάζει σε κάθε πρώτη ύλη. Δεν έχει σημασία το όνομα της συνταγής. Οι περισσότερες δεν χρειάζονται πάνω από 15 λεπτά μαγειρέματος και όλες είναι οικείες και εύκολες. Απολαμβάνουμε!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή