Αιχμές κατά Ιερώνυμου και εξ αριστερών κριτική σε Τσίπρα από Φίλη

Αιχμές κατά Ιερώνυμου και εξ αριστερών κριτική σε Τσίπρα από Φίλη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αιχμές όχι μόνο κατά του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας, όπως αναμένετο, αλλά και κατά του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάστηκε ο απερχόμενος υπουργός Νίκος Φίλης κατά την παράδοση του χαρτοφυλακίου στο νέο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου.

«Δεν καταλαβαίνω πώς από το άριστα των πρώτων ημερών της νέας σχολικής χρονιάς αιφνιδίως το άριστα μετετράπη σε μη προβιβάσιμο βαθμό. Ποιος κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μαθητής;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης εννοώντας το άριστα που είχε πάρει από τον κ. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο λίγες ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Μάλιστα ο κ. Φίλης αναφερόμενος στις προτάσεις του κ. Τσίπρα να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο, πληροφορίες αναφέρουν το Εσωτερικών ή του Πολιτισμού, έκανε λόγο για «πρόταση αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος», μια φράση που χρησιμοποιείται στο σχολείο, όταν κρίνεται ότι ο μαθητής πρέπει να αποβληθεί από το σχολείο για λόγους συμπεριφοράς.

Ο κ. Φίλης απευθυνόμενος ευθέως και στο πολιτικό ακροατήριο εκτός υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ότι σφυρηλάτησε τη στάση του στην Αριστερά και σε μια άλλη αποστροφή του λόγου πρόσθεσε «δρούμε εξ' ονόματος μιας αριστεράς ζώντων-τε και τεθνεόντων» και επεσήμανε με νόημα «δεν με ξέρουν», για όσους θεωρούσαν ότι θα έκανε πίσω σε μια μάχη αρχών.

Οξύτατοι ήταν και οι χαρακτηρισμοί και εναντίον της Ιεραρχίας και του κ. Ιερώνυμου, με επίκεντρο όσα δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα μίλησε για «σενάριο πολιτικού θανάτου του», «πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων», «αμφισβήτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος». «Μας πιάνει ανατριχίλα από τα όσα ακούμε από το στόμα του κ. Ιερώνυμου», είπε και τόνισε «κάποιοι μετατρέπουν τον οίκο του Πατρός σε οίκο εμπορίου και αυτό δεν μειώνει σε τίποτα, σε τίποτα, το κοινωνικό έργο του κόσμου της Εκκλησίας».

«Το θέμα αυτό υπερβαίνει εμένα και τον πρωθυπουργό, αφορά το σύνολο του πολιτικού κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο ίδιος ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται από τη θέση του βουλευτή για τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, ο οποίος θα πρέπει να τεθεί και στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο νέος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου για το θέμα των Θρησκευτικών είπε ότι θα εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση Αλ. Τσίπρα – Ιερώνυμου στις αρχές Οκτωβρίου ενώ προσέθεσε ότι θα δοθεί βάρος σε τρεις τομείς. Στον ενιαίο φόρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας με διακριτούς τους ρόλους πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων, την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, των πανελλαδικών εξετάσεων και της πρώτης χρονιάς στα ΑΕΙ ενώ για όλα αυτά θα τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα. Εντύπωση προκάλεσε επίσης η αναφορά του κ. Γαβρόγλου «ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τις λέξεις, "αξιολόγηση" και "συντεχνία"». Σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνει αξιολόγηση αλλά όχι τιμωρητική ενώ όπως είπε «μια κοινωνία στο σύνολό της συντεχνιοποιημένη, δεν είναι κοινωνία δημοκρατική».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή