Ντάισελμπλουμ: Ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης το συντομότερο

Ντάισελμπλουμ: Ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης το συντομότερο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την Αθήνα για όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έστειλε τη Δευτέρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, παραπέμποντας στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου για περαιτέρω συζητήσεις όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. Επιπλέον εξέφρασε την άποψη ότι «είναι πολύ νωρίς» για να υπάρχει «απόλυτη σαφήνεια» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστούν στο δεύτερο μισό του 2018 και προσέθεσε πως στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα γίνει αναλυτική συζήτηση με το ΔΝΤ για το εν λόγω ζήτημα, με στόχο να είναι σε θέση να αποφασίσει το ΔΣ του Ταμείου για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους. Ειδικότερα, ανέφερε πως το ΔΝΤ πρέπει να κάνει μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και γι' αυτό χρειάζεται αφενός περισσότερη σαφήνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για κάποια από τα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος και αφετέρου για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι «αδύνατο» να υπάρχει ακρίβεια για το μέγεθος των «πιθανών μέτρων» για το χρέος που θα εφαρμοστούν το 2018, καθώς «βρισκόμαστε στα τέλη του 2016».

Τέλος, ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό, στη συζήτηση που θα γίνει το Δεκέμβριο, θα τεθούν επί τάπητος και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος και συγκεκριμένα το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί μπορούν να μειωθούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοιβισί, τόνισε ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα προκειμένου να συνεχίσουν την αξιολόγηση, αλλά και να την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν. Σημείωσε ακόμη πως «είναι επιθυμητό και εφικτό να έχουμε μια συνολική συμφωνία το Δεκέμβριο, ώστε να επιστρέψουμε από το 2017 στην σταθερότητα και στην εμπιστοσύνη».

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που προετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα παρουσιαστούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. O ίδιος πρόσθεσε πως «υπάρχει πρόοδος» στην προετοιμασία αυτών των μέτρων, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Σημείωσε επίσης πως εφόσον εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα θα έχουν «εμφανές θετικό αποτέλεσμα στο ελληνικό χρέος».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε  μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup  ότι η ευρωζώνη οφείλει στο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας να λαμβάνει «ισορροπημένες αποφάσεις», πρωτίστως σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Κατά τον Γάλλο υπουργό η Ελλάδα έχει προωθήσει σε σημαντικό βαθμό τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε και συνεπώς η ευρωζώνη οφείλει από την πλευρά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με το χρέος.

«Το σημερινό Eurogroup ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα για την Ελλάδα και επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους τον​ Δεκέμβριο, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα τον καθαρό διάδρομο που αναζητεί» ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις κατά τη συνεδρίαση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή