Νέα αρχή με ισχυρούς κλυδωνισμούς

Νέα αρχή με ισχυρούς κλυδωνισμούς

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταράξεις και κλυδωνισμοί επισκιάζουν τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων χθες συνοδεύτηκαν με εκδήλωση επικρίσεων, πικρίας, αλλά και εδραίωσης πόλων διαφοροποίησης εντός και εκτός κυβέρνησης. Η πλέον ηχηρή αποχώρηση εξελίχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή του κ. Νίκου Φίλη, ο οποίος, παραδίδοντας στον διάδοχό του στο υπουργείο Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας ότι δεν δέχθηκε ποτέ επικρίσεις για ανεπάρκεια στο έργο του. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι πολύ πρόσφατα, με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους, βαθμολογήθηκε με άριστα και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο βαθμός του έγινε μη προβιβάσιμος.

Δεδομένης της διείσδυσης του κ. Φίλη στον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ, η απόφασή του να επικρίνει δημόσια την επιλογή του κ. Τσίπρα αποκτά άλλη διάσταση. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο τέως υπουργός Παιδείας δεν θα σωπάσει και θα συνεχίσει να διατυπώνει μεγαλοφώνως τυχόν διαφωνίες του με κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Ηδη, γίνεται λόγος για ανάδυση ενός νέου πόλου εσωκομματικής διαφοροποίησης, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» για τον κ. Τσίπρα. Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί, επίσης, η διάσταση ότι ο κ. Φίλης εξελέγη στις πρόσφατες κομματικές διεργασίες, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, του οργάνου εκείνου της Πολιτικής Γραμματείας το οποίο συγκροτήθηκε με πρόταση του κ. Τσίπρα, με στόχο να λειτουργήσει ως ένα άτυπο ενιαίο διευθυντήριο κυβέρνησης και κόμματος. Σε γραμμή διαφοροποίησης επιμένει, πάντως, και ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εγκατέλειψε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για το υπουργείο Εσωτερικών, φροντίζοντας να διαμηνύσει ότι από όποια θέση κι αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, να μην υλοποιηθεί, δηλαδή, αυτό για το οποίο άλλαξε υπουργείο.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στους υπουργούς προχθές, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, κατέστησε σαφές ότι άμεση προτεραιότητα είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ ως κομβικής σημασίας παραμέτρους ανέφερε την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος και έχει την ευθύνη των επενδύσεων, έσπευσε χθες να πάρει αποστάσεις από παλαιότερες θέσεις του υπέρ ενός συστήματος παράλληλου νομίσματος, αποδίδοντάς τες στην ακαδημαϊκή του ιδιότητα. «Δεν υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση, έχει γίνει σαφές. Μέχρι τώρα ήμουν ακαδημαϊκός, οι ακαδημαϊκοί λένε πολλά πράγματα, τώρα αναλαμβάνω άλλο ρόλο», δήλωσε.

Πικρία για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Ναυτιλίας εξέφρασε με τον τρόπο του ο Θοδωρής Δρίτσας, φροντίζοντας να διευκρινίσει ότι «η αποχώρησή μου δεν είναι οικειοθελής». Παράλληλα, αναταράξεις φαίνεται ότι προκαλεί ο ανασχηματισμός και στον μικρό κυβερνητικό εταίρο. Η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε χθες (Ρ/Σ ACTION) δυσαρεστημένη που δεν την ενημέρωσε ο κ. Πάνος Καμμένος για την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση, κάτι που, όπως ανέφερε, δεν της αιτιολογήθηκε επαρκώς, της ειπώθηκε ότι έγινε για λόγους ανανέωσης του υπουργικού συμβουλίου. Επί τούτου, φρόντισε να σχολιάσει ότι υπάρχουν στελέχη των ΑΝΕΛ, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ανελλιπώς από τον Ιανουάριο του 2015.

Ντόμινο αλλαγών στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου

Σειρά ανακατατάξεων στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και στο διευρυμένο σχήμα υπουργών Επικρατείας που πλαισιώνει τον κ. Αλέξη Τσίπρα φέρνει ο ανασχηματισμός.

Ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη επίλυσης των προβλημάτων καθημερινότητας για τους πολίτες, διατηρεί από το προηγούμενο χαρτοφυλάκιό του την ευθύνη για δύο Επιτροπές: για τα μεγάλα έργα και για την αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Ολες οι υπόλοιπες αρμοδιότητές του, που αφορούν τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, περνούν στον κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη

Ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, πέραν των καθηκόντων ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραμένει δεξί χέρι του πρωθυπουργού. Τον κ. Τζανακόπουλο στα μέχρι τώρα καθήκοντά του διαδέχεται ως γενική γραμματέας του πρωθυπουργού η κ. Ιωάννα Πεππέ. Αλλαγές έχουμε και στο επικοινωνιακό επιτελείο. Ως προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επανακάμπτει ο Θοδωρής Μιχόπουλος και ο Αγγελος Τσέκερης μετακινείται στη θέση του προϊσταμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργικού γραφείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή