Δεσμευτικά αποτελέσματα ζητεί ο Μπαν Κι Μουν

Δεσμευτικά αποτελέσματα ζητεί ο Μπαν Κι Μουν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουσιαστικές κρίνονται εν πολλοίς οι χθεσινές, πρώτες –κεκλεισμένων των θυρών– επαφές που είχαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Tουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο Μον Πελεράν στην Ελβετία, υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Οι επαφές, οι οποίες ξεκίνησαν χθες, θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου. Οπως φάνηκε από τους χθεσινούς ρυθμούς των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, συνιστά πεποίθηση του κ. Μπαν οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί να φύγουν από το Μον Πελεράν έχοντας επιτελέσει σοβαρή πρόοδο. Ο γ.γ. του ΟΗΕ δεν επιθυμεί απλή ανταλλαγή απόψεων κατά το πρότυπο των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, αλλά συνομιλίες που θα καταλήξουν σε δεσμευτικά αποτελέσματα, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούν να γίνουν απολύτως σεβαστά και από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κ. Μπαν, Αναστασιάδης και Ακιντζί, αφού έκαναν κάποιες λακωνικές, απολύτως τυπικές δηλώσεις, συναντήθηκαν χθες δύο φορές, μία το πρωί και μία αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ετέθησαν επί τάπητος το εδαφικό και όλα τα οικονομικά θέματα που συνδέονται με αυτό. Πρόκειται για ζήτημα μεγάλων δυσκολιών ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και έντονο ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα, ο οποίος θα κληθεί να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της πολιτικής λύσης. Αλλωστε χθες, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους δύο ηγέτες, ο κ. Μπαν περιέγραψε το εδαφικό και το περιουσιακό ως τις κατεξοχήν και πλέον ουσιαστικές διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν προκειμένου να υπάρξει λύση. Από τον ΟΗΕ, παρόντες, ο ειδικός σύμβουλός για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, και η ειδική αντιπρόσωπος στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Ο κ. Αναστασιάδης συνοδεύεται στην Ελβετία από πολυμελή ομάδα κυβερνητικών στελεχών, αλλά και προσώπων τα οποία εμπλέκονται άμεσα με τη διαπραγμάτευση (υπεύθυνοι περιουσιακού, Κτηματολογίου κ.ά.). Το σχήμα συνεργατών που συνοδεύει τον κ. Ακιντζί είναι πιο ολιγομελές, ωστόσο περιλαμβάνει και αυτό ειδικούς για ζητήματα κτηματολογίου και χαρτογράφησης.

Χθες, κατά την απογευματινή συνάντηση καθορίστηκε και το σχήμα των συναντήσεων, το οποίο θα είναι ένας συν δύο. Δηλαδή θα συναντώνται οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί και δύο συνεργάτες τους, οι οποίοι θα εναλλάσσονται ανάλογα με τη θεματολογία και το σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται για τρεις ώρες το πρωί και ακόμη τρεις αργά το απόγευμα, με το μεσημέρι ελεύθερο για ξεκούραση, αλλά και εργασία των τεχνικών επιτελείων που συνοδεύουν τους δύο ηγέτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή