Συμπλοκές στη μαθητική πορεία

Συμπλοκές στη μαθητική πορεία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρής έκτασης επεισόδια, που όμως προκάλεσαν πολύωρη αναταραχή στο κέντρο της πόλης, σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι, μετά το τέλος πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

Ομάδες κουκουλοφόρων επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ στο Σύνταγμα, ενώ συμπλοκές αντιεξουσιαστών με αστυνομικούς σημειώθηκαν και στην περιοχή του Πολυτεχνείου, με συνέπεια να διακοπεί επί ώρες η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην οδό Πατησίων. Η αστυνομία, πάντως, δεν προχώρησε σε προσαγωγές ή συλλήψεις.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 12.00 από τα Προπύλαια με τη συμμετοχή 2.500 διαδηλωτών, σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και ενώ η πορεία περνούσε μπροστά από τη Βουλή περίπου 30 νεαροί κουκουλοφόροι πέταξαν τέσσερις βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών των ΜΑΤ, που ήταν παραταγμένοι στην «Ανωφέρεια Γεωργίου» μπροστά ακριβώς από το κτίριο του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, οι νεαροί προκάλεσαν φθορές σε στάσεις λεωφορείων και φανάρια κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου και –ως είθισται– κατέληξαν λίγο μετά τις 2 μ.μ. στο κτίριο του Πολυτεχνείου. Εκεί, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην οδό Στουρνάρη και επιδόθηκαν σε κλεφτοπόλεμο με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, πετώντας εναντίον τους πέτρες και βόμβες μολότοφ. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην οδό Πατησίων διακόπηκε και αποκαταστάθηκε ύστερα από περίπου 4 ώρες.

Κατά τα επεισόδια, που είχαν διάρκεια πάνω από τέσσερις ώρες, η ΕΛ.ΑΣ. δεν προχώρησε σε προσαγωγές ή συλλήψεις. «Τα όσα διαδραματίζονται, με πρωταγωνιστές τους “γνωστούς – αγνώστους”, έξω από το Πολυτεχνείο, αποκαλύπτουν την ανοχή της κυβέρνησης στη βία και την ανομία», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

«Ο κατ’ ευφημισμόν υπουργός Προστασίας του Πολίτη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του πριν είναι αργά. Ο σεβασμός των νόμων –άμεση προτεραιότητα για την αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας– δεν μπορεί να περιφρονείται από κανέναν».

Την ίδια στιγμή, φέρεται να τελούν υπό κατάληψη περίπου 40 γυμνάσια και λύκεια, κυρίως επαγγελματικά, στην Κρήτη, ενώ υπάρχουν και άλλες μεμονωμένες καταλήψεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το Συντονιστικό των Μαθητών αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στην πορεία κατά της επίσκεψης Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου (6.30 μ.μ., από Ομόνοια), στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στις 17 Νοεμβρίου, και να οργανώσει μαθητική πορεία και στη μεγάλη απεργία στις 8 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή