Ρωσικές παραβιάσεις στη Βαλτική

Ρωσικές παραβιάσεις στη Βαλτική

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η όξυνση στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, πέρα από γεωπολιτικές επιπτώσεις, έχει και ουσιαστικό αντίκρισμα για τους Γερμανούς χειριστές πολεμικών αεροσκαφών στη νατοϊκή αεροπορική βάση Αμάρι στην Εσθονία.

Οι επτά Γερμανοί πιλότοι που εκτελούν βάρδιες αναχαίτισης στη βάση, έχουν αποκτήσει εμπειρία «κοντινών εναέριων επαφών» με τους Ρώσους ομολόγους τους. Οι Γερμανοί πετούν συχνά σε απόσταση δέκα μόλις μέτρων από τα ρωσικά αεροσκάφη, βλέποντας τους πιλότους στα κόκπιτ. Σε μία τέτοια αναχαίτιση, ο Γερμανός χειριστής είδε τον Ρώσο πιλότο να του κάνει άσεμνη χειρονομία με το μεσαίο δάκτυλο.

«Ισως είχε δει πρόσφατα την ταινία Τοπ Γκαν», λέει ο αντισμήναρχος Σβεν Γιάκομπ, επικεφαλής της γερμανικής μοίρας στην Εσθονία, μιλώντας στην εφημερίδα Washington Post.

Οι Γερμανοί έχουν απογειωθεί για να πραγματοποιήσουν αναχαιτίσεις 34 φορές μετά την άφιξή τους στην Εσθονία στα τέλη Αυγούστου, για να «συνοδεύσουν» ρωσικά μαχητικά Σουχόι, αναγνωριστικά Ιλιούσιν και μεταγωγικά Αντόνοφ.

«Τα μαχητικά είναι πάντα οπλισμένα μέχρι τα δόντια. Εξι ειδών πυραύλους, αν και θα μπορούσαν να μεταφέρουν μέχρι και δέκα», λέει ο Γιάκομπ.

Στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας επισημαίνουν ότι οι ρωσικές παραβιάσεις στη Βαλτική είναι περισσότερο ενοχλητικές, παρά απειλητικές και ότι τα ρωσικά αεροσκάφη δεν μοιάζουν να προετοιμάζουν επίθεση εναντίον κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Η συμπεριφορά αυτή, όμως, συνεχίζουν οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, ενισχύει τον κίνδυνο ατυχημάτων εν πτήσει, που θα ήταν ικανά να οξύνουν περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να εκθέσει τις ανησυχίες του για την κατάσταση στους ουρανούς της Βαλτικής σε προσεχή σύσκεψη του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Ντίλαν Ουάιτ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κρατών της Βαλτικής υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές παραβιάσεις θα ήταν πολύ συχνότερες και πιο επιθετικές, χωρίς τη νατοϊκή παρουσία στην περιοχή τους.

«Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική ισχύ, δεν είμαστε ικανοί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τη συνδρομή των συμμάχων μας. Οι Ρώσοι θέλουν να υπογραμμίσουν με χίλιους διαφορετικούς τρόπους ότι αυτοί είναι τα αφεντικά και ότι αυτή είναι δική τους περιοχή», λέει ο Εσθονός πρώην διπλωμάτης Γιούρι Λούικ. Ο επικεφαλής της μοίρας των γερμανικών Eurofighter στην Εσθονία, αντισμήναρχος Γιάκομπ, λέει ότι οι κανόνες εμπλοκής είναι σαφείς. Αν τα ρωσικά αεροσκάφη παραβιάσουν νατοϊκό εναέριο χώρο –κάτι που συνέβη ήδη πέντε φορές φέτος– η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο. Τα γερμανικά αεροσκάφη μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω ασυρμάτου ή να εκτοξεύσουν φωτοβολίδες, αλλά όχι να κάνουν χρήση όπλων, χωρίς διαταγή ανώτατων αξιωματούχων της Συμμαχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή