Υποχώρηση Τσίπρα, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Υποχώρηση Τσίπρα, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 15 ποσοστιαίες μονάδες (από 12,5% τον προηγούμενο μήνα) αύξησε χθες το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τη διαφορά που χωρίζει τη Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκόπηση, που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή (ακριβώς πριν από τον ανασχηματισμό), είναι κόλαφος όχι μόνον για την κυβέρνηση, αλλά και για τον πρωθυπουργό προσωπικά. Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 30% των ψήφων (από 28,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ το 15% (από 16%) και ακολουθούν η Χ.Α. με 7% (7,5%), το ΚΚΕ με 5,5 (5,5%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,5% (4,5%), η Ενωση Κεντρώων με 3% (2%), η Πλεύση Ελευθερίας με 3% (2%), ενώ εκτός Βουλής μένουν το Ποτάμι με 2% (1,5%), οι ΑΝΕΛ με 2% (2%), ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5% (2%) και η ΛΑΕ με 1% (1,5%), με την αδιευκρίνιστη ψήφο να προσδιορίζεται στο 19% του εκλογικού σώματος.

Το στοιχείο, ωστόσο, που καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση οδεύει από το κακό στο χειρότερο φαίνεται από τις απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της;». Το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνουν «δυσαρεστημένοι» ανέβηκε πρώτη φορά στο 89% (από 86,5% προ μηνός), ενώ ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που απαντούν ότι είναι «δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση» φτάνουν πια στο 79% (από 73,5%).

Σε πρωτοφανές ποσοστό ανέβηκε και ο δείκτης στο ερώτημα «πιστεύετε ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση;», καθώς οι απαντήσεις «προς τη λάθος» έφτασαν πρώτη φορά στο 87% (από 81% στις αρχές Σεπτεμβρίου).

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών φαίνεται να επικεντρώνεται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Δεν αναδεικνύεται αυτό μόνον επειδή ο κ. Τσίπρας χάνει κατά κράτος στην καταλληλότητά του ως πρωθυπουργού με 20,5%, έναντι 37% που λαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης. Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση άκρως προβληματική εμφανίζεται πλέον και η δημοφιλία του κ. Τσίπρα, καθώς λαμβάνει μόνον 22% θετικές γνώμες έναντι 31,5% του κ. Μητσοτάκη, που προηγείται. Με το ποσοστό αυτό ο πρωθυπουργός είναι, πλέον, 7ος στο σχετικό πίνακα και εμφανίζεται λιγότερο δημοφιλής ακόμη και από τους Ζωή Κωνσταντοπούλου (25,5%), Παν. Κουτσούμπα (24,5%), και Βασ. Λεβέντη (23,5%), ενώ προηγείται μόνον των κ. Παν Λαφαζάνη (18%), Π. Καμμένου (14%) και Ν. Μιχαλολιάκου (7,5%). Σημειωτέον, δε, ότι το 75% των πολιτών εκφράζει αρνητική γνώμη για τον κ. Αλ. Τσίπρα, στοιχείο που επίσης τον κατατάσσει στην τρίτη πιο αντιδημοφιλή θέση των πολιτικών αρχηγών. Πιο χαμηλή επίδοση από τον πρωθυπουργό λαμβάνουν μόνον οι κ. Καμμένος και Μιχαλολιάκος, ενώ και σε αυτή τη μέτρηση ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει συγκριτικά με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τις λιγότερες αρνητικές γνώμες (61%).

Τα δεδομένα αυτά εξηγούν προφανώς και την καθολική πια πεποίθηση των πολιτών ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές η Ν.Δ. θα τις κερδίσει. Στην παράσταση νίκης μόνον το 12,5% των πολιτών πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και πάλι το πρώτο κόμμα, ενώ όσοι προεξοφλούν μια άνετη νίκη της Ν.Δ. φτάνουν πια στο 64%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή