Τα χειρότερα πέρασαν εκτιμούν Πειραιώς, ΣΕΒ και Eurobank

Τα χειρότερα πέρασαν εκτιμούν Πειραιώς, ΣΕΒ και Eurobank

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ηλ. Λεκκός, της Eurobank κ. Πλ. Μονοκρούσος και του ΣΕΒ κ. Μ. Μασουράκης, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Hands-On Business Finance 2016 που διοργάνωσε το περιοδικό CFO Agenda και η Boussias Communications.

Ο κ. Λεκκός υποστήριξε ότι τον τελευταίο χρόνο δεν καταγράφηκε τόσο μεγάλη ύφεση εξαιτίας του ότι η αρνητική αποταμίευση λειτούργησε ως «μαξιλάρι» για την οικονομία. Ωστόσο σημείωσε ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί μακροχρόνια και η μόνη περίπτωση για να αντιστραφεί είναι ένα επενδυτικό σοκ.

Ο κ. Μασουράκης αναφέρθηκε στην έλλειψη κεφαλαίων στην Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει η χώρα φιλική στις επενδύσεις και να ξεφύγει από τη σκιά του παρελθόντος, λαμβάνοντας σημαντικές διαρθρωτικές πρωτοβουλίες, όπως η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε κλάδους με εξαγωγική δραστηριότητα.

Ο κ. Μονοκρούσος αναφέρθηκε εκτενώς στις διεθνείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, δίνοντας έμφαση τόσο σε παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο (Brexit, δημοψήφισμα στην Ιταλία), όσο και σε παράγοντες με θετική προοπτική (όπως η αύξηση των επιτοκίων της FED και η παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ). Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σημείωσε πως τα χειρότερα είναι πίσω, ενώ έχει περιοριστεί σημαντικά το ρίσκο του Grexit. Επιπροσθέτως, η επίπτωση των capital controls αποδείχθηκε τελικά μικρότερη απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ καταγράφηκε 0,2% ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους σε σχέση με το προηγούμενο.

Οπως επισήμανε ο κ. Μονοκρούσος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη να αποκτούν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, δανειζόμενες από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, ενώ είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή