Οι αγορές ψηφίζουν Χίλαρι Κλίντον

Οι αγορές ψηφίζουν Χίλαρι Κλίντον

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βαθύ αναστεναγμό ανακούφισης στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έμοιαζε χθες η συντονισμένη άνοδος των χρηματιστηρίων, που προεξοφλούν την ανάδειξη της Χίλαρι Κλίντον σε νικητή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ο λόγος ήταν η ανακοίνωση του FBI ότι δεν τίθεται θέμα δικαστικής δίωξης της υποψήφιας των Δημοκρατικών, που –όπως σχολίασε η Τζέιν Φόλεϊ, αναλύτρια της Rabobank– «απομακρύνει τα σύννεφα πάνω από τη Χίλαρι Κλίντον και ενισχύει τη θέση της ως επικρατέστερης επόμενης προέδρου των ΗΠΑ». Καθώς εξανεμίζεται, έτσι, η ανησυχία για τις απρόβλεπτες ανατροπές σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, αντιστράφηκε το κλίμα και οι επενδυτές επέστρεψαν στις αγορές μετοχών, ενώ εγκατέλειψαν τα ασφαλή καταφύγια του χρυσού, του ελβετικού φράγκου και των κρατικών ομολόγων, στα οποία είχαν στραφεί τις τελευταίες ημέρες.

Την άνοδο με την οποία άνοιξε η Wall Street, έπειτα από εννέα συναπτές αρνητικές συνεδριάσεις, αλλά και τη γενικευμένη ευφορία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων συνόδευσε χθες η ενίσχυση του δολαρίου, που κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο τον τελευταίο μήνα, έπειτα από πτώση πέντε ημερών. Οπως σχολιάζουν αναλυτές του Reuters, η αισιοδοξία ότι επίκειται εκλογή της Χίλαρι Κλίντον ενισχύει τις προσδοκίες για θετικό κλίμα στην αμερικανική οικονομία και για τη συνεπακόλουθη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Federal Reserve τον Δεκέμβριο. Εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, κινήθηκε ανοδικά και ο τραπεζικός τομέας, με την ιταλική Intesa, τη γαλλική BNP Paribas και τη γερμανική Deutsche Bank να σημειώνουν άνοδο από 2,6% έως 3,4%. Αναλυτές του κλάδου έχουν προειδοποιήσει για το πλήγμα που θα δεχθεί ο τραπεζικός τομέας από την αβεβαιότητα σε περίπτωση εκλογής του Τραμπ. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Morgan Stanley έχει επισημάνει ότι «ενδεχόμενη ήττα της υποψήφιας των Δημοκρατικών θα ήταν ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα για τις τράπεζες», εξαιτίας της υψηλής φορολογίας και των σκληρών ρυθμίσεων που θα επέβαλε ο Τραμπ, πλήττοντας την κερδοφορία ομίλων όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan.

Καθώς η προοπτική εκλογής της Κλίντον εμπνέει εκ νέου στους επενδυτές τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, αντίθετα με τις ευρωπαϊκές αγορές και τη Wall Street κινήθηκαν τα ασφαλή καταφύγια, με τον χρυσό να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στη διάρκεια ενός και πλέον μήνα. Αναλόγως πτωτικά κινήθηκε και το ελβετικό φράγκο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρησή του από τον Αύγουστο. Την αντιστροφή του κλίματος αντανακλά, άλλωστε, η υποχώρηση κατά 12% που σημείωσε χθες ο CBOE, γνωστός ως ο «δείκτης φόβου», ο οποίος καταγράφει την αστάθεια στην αμερικανική αγορά. Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων και αυξήθηκαν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, της Βρετανίας αλλά και της Ευρωζώνης. Η άνοδος των αποδόσεων ήταν, πάντως, περιορισμένη, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί, έχοντας την εμπειρία του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Οπως σχολίασε ο Λιουκ Χάικμορ, στέλεχος του Aberdeen Asset Management, «είναι έντονη ακόμα στη μνήμη των επενδυτών η ανάμνηση του δημοψηφίσματος που έδειξε πόσο έξω μπορεί να πέφτουν οι δημοσκοπήσεις». Ο απρόβλεπτα μεγάλος νικητής της χθεσινής συνεδρίασης στις αγορές συναλλάγματος ήταν, όμως, το μεξικανικό πέσο που είχε πληγεί τελευταία, όταν φαινόταν να μειώνεται το προβάδισμα της Κλίντον και να ενισχύεται η δυναμική του Ντόναλντ Τραμπ. Αιτία είναι η ανησυχία ότι σε περίπτωση εκλογής του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών θα πλήξει τις οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με το γειτονικό Μεξικό. «Αν νικήσει η Κλίντον, μπορεί να δούμε συνεχή ανάκαμψη περιουσιακών στοιχείων που θεωρούνται ριψοκίνδυνα, μεταξύ άλλων και του μεξικανικού πέσο», σχολίασε, μιλώντας στο Reuters, η Κάθλιν Μπρουκς, στέλεχος της City Index.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή