Αβραμόπουλος: Αμεση ενίσχυση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Ασύλου

Αβραμόπουλος: Αμεση ενίσχυση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Ασύλου

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ενισχύσουν άμεσα με στελεχικό δυναμικό την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) και τη νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή καλεί με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς της Ε.Ε. ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η επιστολή έχει ημερομηνία 31 Οκτωβρίου και σε αυτήν, ο Ελληνας επίτροπος προειδοποιεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τον κίνδυνο κατάρρευσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης μεταναστών, σε περίπτωση που δεν ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες στις χώρες «πρώτης γραμμής», όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. «Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και απαιτεί συνεχή εγρήγορση», αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος και επισημαίνει ότι στις δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα κρατούνται 76.000 αλλοδαποί και ότι στην Ιταλία οι αφίξεις μεταναστών στα τέλη Οκτωβρίου είχαν ξεπεράσει τις 155.000.

Ο κ. Αβραμόπουλος ζητεί να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό τα κλιμάκια της EASO στην Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι μετά την 21η Νοεμβρίου οι κενές θέσεις θα ξεπεράσουν τις 90. Επιπλέον, ζητεί από τους αρμοδίους υπουργούς να ενισχύσουν με προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό τη νεοσυσταθείσα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, αποκαλύπτοντας ότι στις επιχειρήσεις του Frontex σε Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία συμμετέχουν 190 συνοριοφύλακες, λιγότεροι απ’ όσοι είχαν αρχικά προβλεφθεί. Ζητεί τέλος να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης, επισημαίνοντας ότι «απέχουμε απ’ όσα είχαν αρχικά συμφωνηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή