Δραματική υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου

Δραματική υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν στην περίπτωση της Βρετανίας η αντιπολίτευση σε ένα «σκληρό» Brexit είναι η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας με το δολάριο, στην περίπτωση της Τουρκίας η αντιπολίτευση στον ολοένα και πιο αυταρχικό Ερντογάν είναι η ισοτιμία της λίρας με το αμερικανικό νόμισμα. Χθες η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο επίπεδο ρεκόρ έναντι του δολαρίου, ενώ το κόστος δανεισμού του τουρκικού Δημοσίου είναι πλέον το υψηλότερο από κάθε άλλης αναπτυσσόμενης χώρας (εκτός Λατινικής Αμερικής).

Βέβαια δεν είναι καθόλου σαφές ότι οι επενδυτές απεχθάνονται τα αυταρχικά καθεστώτα και γι’ αυτό παίρνουν αποστάσεις από τουρκικά περιουσιακά στοιχεία. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν την περασμένη Παρασκευή την ηγεσία και τους 11 βουλευτές του αριστερού κουρδικού κόμματος HDP, ενώ στις αρχές της εβδομάδας είχαν συλλάβει πολλά ηγετικά στελέχη της ιστορικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ». Υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες που επηρεάζουν τους επενδυτές: από την επερχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού τον Δεκέμβριο μέχρι τον υψηλό πληθωρισμό στην Τουρκία και την επιδείνωση των σχέσεων Αγκυρας-Βρυξελλών.

Η κατάσταση στην Τουρκία «θα επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς πλήττεται η δημοκρατία στη χώρα», λέει στο Bloomberg ο κ. Κρίστιαν Μάτζιο, επικεφαλής αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities στο Λονδίνο. «Οι επενδυτές επενδύουν σε καθεστώτα που ήδη ήταν αυταρχικά, όχι σε αυτά που ξαφνικά απορρίπτουν τη δημοκρατία», λέει. Η τουρκική λίρα είχε υποχωρήσει κατά 1,5% έναντι του δολαρίου την περασμένη Παρασκευή, ενώ χθες υποχώρησε ακόμη περισσότερο κατά 0,60%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 3,1764 λίρες ανά δολάριο. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες κατά πέντε μονάδες βάσης στο 10,25%, από 8,85% την παραμονή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Δεν είναι μόνον η διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών από τον κ. Ερντογάν που προβληματίζει τους επενδυτές. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ πλέον είναι εμφανές ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αντισταθεί στις πολιτικές πιέσεις για χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Η αναταραχή του καλοκαιριού έχει πλήξει καίρια τον τουρκικό τουρισμό και έχει αναγκάσει την Αγκυρα να μειώσει πολύ την πρόβλεψή της για ανάπτυξη. Παράλληλα, η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισροή ξένων κεφαλαίων, ώστε να χρηματοδοτεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της, και η επερχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσε κάλλιστα να κατευθύνει ορισμένα από αυτά τα κεφάλαια προς τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή