ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στοίχημα, η εξεύρεση επενδυτών για Shelman, ΕνΚλω, ELFE

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αλυτη εξίσωση παραμένει μέχρι σήμερα η προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικών επενδυτών για τις εταιρείες Shelman, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) που έχουν αναλάβει στελέχη της γενικής γραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Ο χρόνος κυλά εις βάρος των τριών εταιρειών που είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και ενώ υπολείπονται ακόμη 37 εργάσιμες μέρες για να εκπνεύσει και η φετινή οικονομική χρήση.

Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει αξιόπιστους επενδυτές για τις τρεις επιχειρήσεις, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν μέσα στο 2017 οι μονάδες των εταιρειών και να απασχοληθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος.

Οπως πληροφορήθηκε η «Κ», χθες είχαμε μία θετική εξέλιξη για την πτωχευθείσα βιομηχανία ξύλου Shelman, καθώς τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της εταιρείας ξύλου Shelman. Αυτή η εξέλιξη πρακτικά σημαίνει ότι θα εμφανισθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές του εργοστασίου στην Κομοτηνή.

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έχουν εκδηλωθεί τουλάχιστον τρεις επενδυτικές προτάσεις για την αγορά της μονάδας και πιθανότατα να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι που θα εμφανισθούν στη διαδικασία του πλειστηριασμού. Να αναφέρουμε ότι στις τρεις επενδυτικές προτάσεις, η μία προέρχεται από Ελληνα επιχειρηματία και η δεύτερη από ξένο fund με έδρα την Ελβετία. Η τρίτη πρόταση προέρχεται από εγχώριο επενδυτικό σχήμα.

Θυμίζουμε πως αρχικά, πριν η εταιρεία πτωχεύσει, είχε ενδιαφερθεί για τη μονάδα της Κομοτηνής γνωστός τουρκικός όμιλος. Το κλειστό εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή περιφρουρούν από τον Μάιο του 2014 οι 92 εργαζόμενοι. Η Shelman πριν από τη χρεοκοπία της διέθετε δύο εργοστάσια σε Χαλκίδα και Κομοτηνή, η αξία των οποίων είχε αποτιμηθεί παλαιότερα σε 60 εκατ. ευρώ το καθένα, αλλά η μεγάλη πτώση της εγχώριας ζήτησης για προϊόντα ξυλείας λόγω της καθίζησης της οικοδομής και οι αθρόες εισαγωγές την οδήγησαν στη χρεοκοπία. Η Shelman προστέθηκε στη «μαύρη λίστα» των ελληνικών επιχειρήσεων που πτώχευσαν μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2014, μετά τις Sprider, Neoset, Φωκά, Καρούζο κ.ά.

Χθες επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διέγραψε οριστικώς τη μετοχή της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας από το Χρηματιστήριο έπειτα από 22 χρόνια παρουσίας. Ωστόσο αυτό είναι το λιγότερο κακό για την επιχείρηση που προσπαθεί να επανακάμψει. Τις επόμενες μέρες, λένε οι πληροφορίες της «Κ», οι εκπρόσωποι Ελληνα επιχειρηματία που διαθέτει επενδυτικό fund με έδρα το Λουξεμβρούργο θα πραγματοποιήσουν πολυήμερες επισκέψεις σε δύο μονάδες του ομίλου, με στόχο να υποβάλουν την τελική πρόταση εξαγοράς για να τεθούν σε λειτουργία τα εργοστάσια που θα μπορέσουν να απασχολήσουν περί τους 320 εργαζόμενους.

Για το θέμα της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, η οποία έχει απομείνει ένα επιχειρηματικό κουφάρι, δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα νεότερες εξελίξεις.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ