Γιουνκέρ: Υπεύθυνος ο Ερντογάν εάν δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες

Γιουνκέρ: Υπεύθυνος ο Ερντογάν εάν δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθεία προσωπική επίθεση προς τον πρόεδρο της Τουρκίας εξαπέλυσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος σε περίπτωση που η Αγκυρα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά κριτήρια για τη χορήγηση της ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους.

Οπως είπε ο Γιουνκέρ σε ομιλία του στην Μπριζ δεν θα υπάρξει διευκόλυνση στο θέμα της βίζας, εάν η Τουρκία δεν ικανοποιήσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί, μεταξύ των οποίων και οι βελτιώσεις στο νόμο κατά της τρομοκρατίας.

«Ολα όσα κάνουν οι τουρκικές αρχές σήμερα με κάνουν πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν θέλει να είναι έτοιμη να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές», και πρόσθεσε πως αν δεν υπάρξει διευκόλυνση στο θέμα της βίζας «ο Ερντογάν θα πρέπει να εξηγήσει στον λαό γιατί συνέβη αυτό. Χρειαζόμαστε την Τουρκία αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις βασικές μας αρχές». 

Νωρίτερα, η Ε.Ε. απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ζητώντας από την Αγκυρα «να επιστρέψει σε μία αξιόπιστη δημοκρατική διαδικασία, να προστατεύσει τη δημοκρατία, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επαναλάβει τον πολιτικό διάλογο με την αντιπολίτευση», χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ανησυχητικές» τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη μέλη της επαναδιατυπώνουν την καταδίκη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη για την Τουρκία να αναλάβει κατ΄αναλογίαν δράση, καλεί την Τουρκία να προστατεύσει την κοινοβουλευτική της δημοκρατία, περιλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και του δικαιώματος όλων σε δίκαιη δίκη, επίσης κατ΄εφαρμογήν των δεσμεύσεών της ως υποψήφιας προς ένταξιν χώρας (στην ΕΕ)», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι χώρες μέλη της θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να αξιολογούν την κατάσταση και είναι έτοιμες να συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, εντός του υπάρχοντος πλαισίου», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή