Το 1,3% των κρατήσεων για τη σεζόν 2017 καλύπτουν μέχρι στιγμής Βρετανοί τουρίστες

Το 1,3% των κρατήσεων για τη σεζόν 2017 καλύπτουν μέχρι στιγμής Βρετανοί τουρίστες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mερίδιο 1,3% επί του συνόλου του ετήσιου εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα καλύπτουν περίπου οι 350.000 κρατήσεις που έχουν, ήδη, γίνει από τους Βρετανούς τουρίστες για διακοπές στην Ελλάδα τη σεζόν του 2017, οι οποίες εμφανίζουν αύξηση σε μονοψήφιο ποσοστό.

Στη μέχρι στιγμής εξέλιξη των κρατήσεων από τη βρετανική αγορά αναφέρθηκε με δηλώσεις του στη «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος επισκέπτεται τη διεθνή τουριστική έκθεση World Travel Market στο Λονδίνο, που άνοιξε χθες τις πύλες της και ολοκληρώνεται αύριο.

Κατά τον κ. Ανδρεάδη, η αύξηση που σημειώνεται έως τώρα στις κρατήσεις για την Ελλάδα δεν αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά τη σεζόν του 2017. Μέχρι στιγμής, άλλωστε, έχει συγκεντρωθεί ένα ποσοστό περίπου 15% επί του συνόλου των κρατήσεων από τη βρετανική αγορά. Επίσης, αφορά ένα πολύ μικρό δείγμα κρατήσεων επί του συνόλου των 27,5 εκατ. ξένων τουριστών που δέχεται ο ελληνικός προορισμός. Ο όγκος των κρατήσεων κυρίως από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο θα αποτελέσει ικανό στοιχείο για τις πρώτες προβλέψεις.

Φέτος για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου οι απώλειες των ταξιδιωτικών εισπράξεων στη χώρα μας από τους Βρετανούς τουρίστες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015 ξεπέρασαν τα 210 εκατ. ευρώ. Η ελληνική τουριστική επιχειρηματική κοινότητα ανησυχεί για την πορεία των εσόδων και τη σεζόν του 2017, κυρίως ως αποτέλεσμα των εξελίξεων με τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και των πιθανών νέων πιέσεων που θα δεχθεί η στερλίνα σε σχέση με το ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει πιο ακριβά τα τουριστικά πακέτα για τους Βρετανούς τουρίστες στις διεθνείς αγορές, οδηγώντας σε συρρίκνωση της εξερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης. Ηδη, οι Βρετανοί σπεύδουν από τώρα να κλείσουν τα τουριστικά τους πακέτα στο εξωτερικό, κλειδώνοντας την αγορά τους στις σημερινές τιμές και αξιοποιώντας, παράλληλα, τις προσφορές early booking της περιόδου. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, η μέχρι στιγμής αύξηση των κρατήσεων οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός ότι οι Ελληνες ξενοδόχοι συντεταγμένα παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις στη βρετανική αγορά. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο ανόδου των κρατήσεων τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλους «ασφαλείς» προορισμούς παίζει το γεγονός ότι η Τουρκία παραμένει «κλειστή» ακόμη ως προορισμός για πολλές τουριστικές αγορές, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε και τη φετινή σεζόν. Από την πλευρά της, η υπ. Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της έκθεσης, εξέφρασε την αισιοδοξία της για θετική εξέλιξη των αφίξεων των Βρετανών προς τη χώρα μας για του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή