Ψίθυροι στο παρά πέντε

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπήκε στην αίθουσα ως υπουργός αλλά βγήκε χωρίς καμία κυβερνητική θέση. Συνέβη στον Αριστείδη Μπαλτά τη νύχτα του Σαββάτου, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ψίθυροι». Σκέτη παρωδία. Ψίθυροι πλανιόνταν ήδη σε όλες τις εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη, από το βράδυ της Πέμπτης στα εγκαίνια του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Κορυφώθηκαν βέβαια στην αίθουσα του ΚΣΤ στο λιμάνι, καθώς εκείνη την ώρα αναμενόταν ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Θα μείνει ή θα φύγει από το υπουργείο Πολιτισμού; Ηξερε ο ίδιος κάτι γι’ αυτό; Κι αν ήξερε, γιατί οργάνωσε ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα που θα έκλεινε το απόγευμα του Σαββάτου με μιαν άτυπη συνάντηση με τους δημοσιογράφους;

Τελικά, όπως όλα έδειξαν, δεν γνώριζε. Το έμαθε πέντε δευτερόλεπτα πριν μπει στην αίθουσα. Παρά ταύτα «έπραξε το χρέος» του, «επιτελεστικώς» (σύμφωνα με τον φιλοσοφικό όρο που χρησιμοποίησε για τα εγκαίνια) και, στην εκπνοή της υπουργικής του θητείας, εκφώνησε τον τελευταίο χαιρετισμό. Μια δίλεπτη ομιλία ήταν. Πρόλαβε ωστόσο να μας πει, ξανά, για την «αναφυόμενη» πολιτιστική αναγέννηση της Θεσσαλονίκης, η οποία συντελείται από συνέργειες που θα πρέπει να μιμηθεί όλη η Ελλάδα. Ελα όμως που όσο μιλούσε ο υπουργός όλη η Ελλάδα άκουγε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στην οποία (φευ!) δεν ήταν πια μέλος της παρόλο που ο ίδιος, όπως μας δήλωσε, δεν επιθυμούσε την απομάκρυνσή του.

«Χθες λέγατε ότι η μοίρα σας έλαχε σ’ αυτή τη θέση. Τώρα τι λέτε για τη μοίρα; Ξέρατε;», τον ρωτήσαμε. «Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είπα, καθώς μέχρι τώρα δεν το ήξερα. Το έμαθα πέντε δευτερόλεπτα πριν μπω στην αίθουσα», μας απάντησε. Στο μεταξύ, οι ψίθυροι είχαν γίνει «κραυγές». Απευθύνονταν μάλλον στην κυβέρνηση, η οποία ενώ τον είχε «εκτελέσει», τον ενημέρωσε κυριολεκτικά στο παρά πέντε, αφήνοντας τον στην έκθεση έργων «Ψίθυροι 24 γυναικών και ενός ανδρός», έκθετο, έκπληκτο και μάλλον αμήχανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή