Γιατί η Φώφη Γεννηματά μπορεί να έχει δίκιο

Γιατί η Φώφη Γεννηματά μπορεί να έχει δίκιο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκανε καλά η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – ΠΑΣΟΚ και ψήφισε τις πρόσφατες τροπολογίες του Νίκου Παππά για τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου; Οχι, σύμφωνα με τα διαδικτυακά «λαϊκά δικαστήρια» της Κεντροαριστεράς στο Facebook.

Ακούγεται λογικό, αν το εξετάσουμε με όρους ψυχολογίας: οι άνθρωποι που αντιστάθηκαν στις σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και λοιδωρήθηκαν γιατί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ένα «τελειωμένο» κόμμα και δεν στοιχίστηκαν πίσω από τον νέο «Μεσσία» της ελληνικής πολιτικής ζωής, αισθάνονται σήμερα δικαιωμένοι και δεν θέλουν την παραμικρή σχέση με εκείνους που έκαναν τα πάντα και έταξαν τα πάντα με αποτέλεσμα το δικό τους κόμμα περίπου να εξαερωθεί. Για τους περισσότερους που σκέφτονται έτσι, η Φώφη Γεννηματά διέπραξε μέγα λάθος την περασμένη εβδομάδα, ενώ, αντίθετα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που διαχώρισε τη θέση του, παραμένει το πραγματικά αντι-σύριζα σύμβολο της παράταξης.

Επιχειρήματα υπάρχουν και στα δύο στρατόπεδα, αλλά φαίνεται ότι στην απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προσμετρήθηκαν και άλλοι παράγοντες, που εντάσσονται πιθανότατα σε έναν ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό. Και ίσως η Φώφη Γεννηματά να είχε, τελικά, δίκιο.

Ολες οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ένα χαώδες κενό δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους πασοκογενείς ψηφοφόρους του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, που είτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και απείχαν τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου «ταρακουνημένοι» από τους κυβερνητικούς χειρισμούς το καλοκαίρι του δημοψηφίσματος, είτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στον πρωθυπουργό.

Πού βρίσκεται σήμερα όλος αυτός ο κόσμος; Σπίτι του, κυρίως. Χωρίς καμία διάθεση να πιστέψει ξανά σε νέους Μεσσίες, χωρίς, όμως, και να δείχνει έτοιμος να επιστρέψει στα παλιά του λημέρια. Απογοητευμένος και θυμωμένος, μετεωρίζεται ανάμεσα στην αποχή και στο κλείσιμο του τηλεφώνου του κάθε φορά που μια εταιρεία δημοσκοπήσεων θα σχηματίζει το νούμερό του. Ενα μικρό μέρος στρέφεται στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ.

Κι εκεί ακριβώς, σε αυτό το τμήμα των απογοητευμένων ψηφοφόρων του με καταγωγή από το παλιό, μεγάλο ΠΑΣΟΚ, επενδύει τις τελευταίες του ελπίδες ο Αλέξης Τσίπρας για πολιτική ανάκαμψη. Θεωρεί, προφανώς, ότι από τα αριστερά είναι ούτως ή άλλως χαμένος και οι διαρροές αναπόφευκτες. Αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν τον έκαναν πρωθυπουργό οι δυνητικοί ψηφοφόροι της Πλεύσης Ελευθερίας ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αν λοιπόν η Φώφη Γεννηματά δεν θέλει να χαρίσει τους μετέωρους πασοκογενείς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 35 % πρέπει να βιαστεί.

Μπορεί η αναγέννηση της Κεντροαριστεράς να έχει εξελιχθεί στο συντομότερο ανέκδοτο της πολιτικής μας ζωής, αλλά εδώ που βρισκόμαστε χρειάζονται πραγματικά γενναία βήματα. Ο χρόνος δεν θα είναι πάντα τόσο γενναιόδωρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή