ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Περι… τίνος: σύγχρονη παράδοση

ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΕΝΤΟΥΛΑΣ

Φωτογραφίες: ΕΦΗ ΠΑΡΟΥΤΣΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Εστιατόρια, Υπόλοιπη Ελλάδα, € €

Ενα μοντέρνο εστιατόριο με προσεγμένες κυκλαδίτικες και ελληνικές γεύσεις. 

Η θέση: Στο γυαλό της Ερμούπολης. Εδώ Σύρος. 

Η ατμόσφαιρα: Απλό γουστόζικο περιβάλλον, με γλυκό φωτισμό. Το καλοκαίρι η δράση μεταφέρεται έξω, δίπλα στα πλεούμενα. 

Το φαγητό: Mοντέρνα συριανά, κυκλαδίτικα, ελληνικά φαγητά μαγειρεύει ο νεαρός σεφ ∆ημήτρης Πλυτάς. Η μαγειρική του παιχνιδιάρικη, ανάλαφρη, σεφίστικη αλλά φιλική, πολυσυλλεκτική αλλά με χαρακτήρα. Τα ντόπια προϊόντα και οι συνταγές των Κυκλάδων πρωταγωνιστούν. 

Τα βλίτα με σάλτσα λεμονιού και τηγανητά κρεμμύδια, ας πούμε, τι ωραίο πιάτο: τα χόρτα ζωντανά (σαν να ζεματίστηκαν εκείνη την ώρα), η σάλτσα ένα φίνο, καλοδουλεμένο λαδολέμονο και τα κρεμμύδια να προσθέτουν πόντους νοστιμιάς και τραγανή υφή στο όλον. Το μπριάμ του έχει λαχανικά αλ ντέντε, δουλεμένα ένα-ένα (προφανώς σοτέ και μετά τελειωμένα στον φούρνο), ζεστό συριανό τυρόπηγμα, ρίγανη και βασιλικό. Η τυροκαυτερή φτιάχνεται με ντόπιο μαλακό τυρί από το τυροκομείο «Ζωζεφίνος» και σερβίρεται με μαρμελάδα ντομάτας και πίτες ψητές.



Το χταπόδι στο τηγάνι ήταν εκείνη τη μέρα στη σχάρα, κρουστό και μαστιχωτό, τα συνοδευτικά του όμως ήθελαν περισσότερη δουλειά: άτονη κρέμα αγγουριού (ζελέ τη λέει) και η φακοσαλάτα με υπερβολικά τραγανές φακές. Το κουνελάκι στιφάδο στη γάστρα αντιθέτως ήταν ζουμερό και υπερνόστιμο. Με ακρίβεια ψημένο το φιλέτο τσιπούρας, και ωραία η απωανατολίτικη γαρνιτούρα του (τα δημοφιλέστατα –ακόμα και σε ψαροταβέρνες– φύκια wakame, αρτυμένα με σόγια σος), αλλά το πιάτο κάπως μας αποπροσανατόλισε. 

Ο Λογαριασμός: Οι τιμές φιλικές. Υπολογίστε περίπου 25€/άτομο (με κρασί).

Η κάβα: Η λίστα κρασιών ελληνική, με καλές value for money επιλογές. Συνοδεύσαμε με το κοφτερό Ασύρτικο «Σαν τα Μάραθα» από το οινοποιείο του νησιού. 

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ. ΤΣΕΚ

Περι… τίνος
Π. Ράλλη 6, Ερμούπολη, Σύρος,
Τηλ. 22810-85.000.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ