Γιούνκερ: Η Τουρκία απομακρύνεται

Γιούνκερ: Η Τουρκία απομακρύνεται

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Μεγάλη οπισθοδρόμηση» αναμένεται να καταγράψει η σκληρή έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Η δραματική απόκλιση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε. εντάθηκε χθες με πόλεμο δηλώσεων ανάμεσα στην Αγκυρα, η οποία θεωρεί ότι η Ε.Ε. δεν κατανοεί τη δική της ερμηνεία περί τρομοκρατίας, και στις Βρυξέλλες, που προειδοποιούν ότι αν οι διαπραγματεύσεις για τη βίζα ναυαγήσουν, θα φταίει η Τουρκία.

«Το λέω με πικρία, εγώ που είμαι φίλος της Τουρκίας. Κάθε μέρα, η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Μια μέρα πρέπει να πει ξεκάθαρα αν θέλει να είναι μέλος της Ε.Ε. ή όχι. Ολα όσα πράττουν σήμερα οι τουρκικές αρχές με κάνουν να πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες», προσέθεσε.

Τις τελευταίες ημέρες οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει όλη τη συντακτική ομάδα της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας, «Τζουμχουριέτ», καθώς και την ηγεσία του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Η Τουρκία όχι μόνο δεν δέχεται να χαλαρώσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία που διευκολύνει τέτοιου είδους εκκαθαρίσεις, αλλά κατηγορεί την Ε.Ε. ως ανεκτική προς την τρομοκρατία. «Το DHKP-C και το ΡΚΚ αναπτύσσουν δράση στη Γερμανία, που τα υποστηρίζει γιατί είναι ενάντια στην Τουρκία. Τώρα η Γερμανία αγκαλιάζει και τη FETO. Η Γερμανία είναι η χώρα που υποστηρίζει όσο καμία άλλη τρομοκρατικές οργανώσεις που στρέφονται εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (το DHKP-C είναι ακροαριστερή τουρκική οργάνωση, το ΡΚΚ είναι το εργατικό κόμμα του Κουρδιστάν και η FETO είναι η οργάνωση του ιεροκήρυκα Γκιουλέν).

«Το ΡΚΚ και άλλα εξτρεμιστικά κόμματα απαγορεύονται στη Γερμανία ως εξτρεμιστικές ομάδες. Διώκονται ποινικά», απάντησε ο Γερμανός ομόλογός του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. «Γι’ αυτό δεν κατανοώ τα σχόλια που έγιναν για τη Γερμανία σήμερα στην Τουρκία. Και η επανάληψή τους δεν τα καθιστά ορθά». Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως ο Γερμανός υπουργός τού τηλεφώνησε δύο φορές αλλά ο ίδιος ήταν «απασχολημένος». «Θα απαντήσω όταν μπορέσω», είπε.

Η Γερμανία δεν προτίθεται να σταματήσει να προσφέρει πολιτικό άσυλο σε διωκόμενους μόνο επειδή το ζητάει η Αγκυρα. «Ολα τα κριτικά πνεύματα στην Τουρκία πρέπει να γνωρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αλληλέγγυα προς αυτά. Στο υπουργείο Εξωτερικών εργαζόμαστε σε ειδικά προγράμματα για Τούρκους επιστήμονες και δημοσιογράφους», δήλωσε χθες ο Γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ, στην εφημερίδα «Βελτ». «Oλοι οι πολιτικά διωκόμενοι μπορούν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία», συμπλήρωσε.

Το θέμα της βίζας

Οι εξελίξεις αυτές είναι δύσκολο να συμβιβαστούν με τη συνεχιζόμενη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά ο Ροτ τόνισε ότι μια διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα έπληττε περισσότερο τους φιλοδυτικούς Τούρκους. Παράλληλα, καμία προοπτική δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα για την άρση του αδιεξόδου στο θέμα της βίζας εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. «Ο κ. Ερντογάν θα χρειαστεί να εξηγήσει στον τουρκικό λαό γιατί δεν θα μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα στην Ευρώπη, εφόσον εκείνος είναι που δεν υλοποιεί τους συμφωνηθέντες όρους», τόνισε χθες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή