Θρίλερ με την επιλογή προέδρου στην ΕΤΕ

Θρίλερ με την επιλογή προέδρου στην ΕΤΕ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θρίλερ με έντονο παρασκήνιο εξελίσσεται η υπόθεση επιλογής προέδρου στην Εθνική Τράπεζα, με ορατό το ενδεχόμενο να προκαλέσει ευρύτερες διοικητικές αλλαγές.

Χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύστερα από μια μακράς διάρκειας και μεγάλης έντασης συνεδρίαση ανακοίνωσε πως θα περιμένει τις σημερινές αποφάσεις της διοίκησης της Εθνικής πριν προχωρήσει στην επόμενη κίνησή του.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το ΤΧΣ περιμένει από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή του για την τοποθέτηση του κ. Π. Θωμόπουλου ως προέδρου του ομίλου. Σε αυτή την περίπτωση, το θέμα θα κλείσει εκεί και δεν θα υπάρξει συνέχεια. Εάν ωστόσο το Δ.Σ. της τράπεζας επιμείνει στην αρχική επιλογή του, τότε το Ταμείο, ως μέτοχος που ελέγχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου, θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης και θα προχωρήσει σε δραστική αναδόμηση του Δ.Σ. Σε αυτή την περίπτωση στους πιθανούς διαδόχους του διευθύνοντος συμβούλου Λεωνίδα Φραγκιαδάκη φέρεται να είναι και στέλεχος του χρηματοοικονομικού τομέα, που περιλαμβανόταν στη short list των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Εθνικής.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πάντως, αργά χθες το βράδυ το ΤΧΣ εφέρετο να υποχωρεί από τη σκληρή γραμμή, αποδεχόμενο πως η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης και η καρατόμηση του διευθύνοντος συμβούλου θα προκαλούσε αναστάτωση στο τραπεζικό σύστημα. Εξάλλου, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την έκτακτη γενική συνέλευση που θα κλιμάκωνε την απροσδόκητη κρίση.

Υπέρ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκλογής του κ. Θωμόπουλου, χωρίς διοικητικές ανατροπές που θα προκαλούσαν αναστάτωση στο τραπεζικό σύστημα, έχει ταχθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να δοθεί η εντύπωση πως η εμπλοκή είναι αποτέλεσμα κυβερνητικής παρέμβασης. Δεν είναι τυχαίο ότι από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης διεμήνυαν ότι δεν υπάρχει κυβερνητική εμπλοκή στο θέμα.

Η διοικητική κρίση στην Εθνική ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας προχώρησε, με συντριπτική πλειοψηφία, στην εκλογή του κ. Παναγιώτη Θωμόπουλου ως νέου μέλους-υποψηφίου προέδρου, αντίθετα στην εισήγηση του ΤΧΣ που είχε προτείνει τον κ. Δημήτρη Τσιτσιράγκο. Αμέσως μετά την εκλογή του κ. Θωμόπουλου, το ΤΧΣ αντέδρασε απειλώντας με έκτακτη γενική συνέλευση και καταψήφιση του νέου Δ.Σ. και εν συνεχεία διέκοψε την ολοκλήρωση του Δ.Σ. ζητώντας 3ήμερη αναβολή. Αυτό πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα λίγο πριν από το μεσημέρι.

Ερωτήματα

Η κρίση στην Εθνική Τράπεζα δεν είναι η μόνη, δημιουργώντας μεγάλα ερωτήματα για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο. Την ίδια ώρα η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη της χώρας βάσει ενεργητικού, παραμένει χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο εδώ και δέκα μήνες καθώς η σχετική διαδικασία μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα. Εξαιρετικά σοβαρή είναι και η εμπλοκή στο ΤΧΣ καθώς, παρά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την τοποθέτηση του κ. Βασίλη Κατσικιώτη ως νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, αυτός δεν έχει αναλάβει καθήκοντα μετά την αθέτηση από πλευράς του υπουργείου της συμφωνίας για τη διάρκεια της θητείας. Ενώ η προκήρυξη ανέφερε διάρκεια έως το 2020, στο ΦΕΚ της τοποθέτησης του κ. Κατσικιώτη η θητεία του έληγε στα μέσα του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή