Εγκύκλιος για παροχή επικουρικών, εφάπαξ από το νέο υπερταμείο

Εγκύκλιος για παροχή επικουρικών, εφάπαξ από το νέο υπερταμείο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διοικητική διαδικασία συγκρότησης του νέου υπερταμείου για παροχή επικουρικών συντάξεων αλλά και εφάπαξ ορίζει εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο.

Η εγκύκλιος αφορά την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) 35 κλάδων Πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους μέχρι 1/1/2017, διευκρινίζει ότι ο ενιαίος Κανονισμός Παροχών του νέου ταμείου θα είναι έτοιμος έως τις 30 Ιουνίου 2017 και καθορίζει το ύψος των εισφορών για εφάπαξ τόσο για τους λεγόμενους παλαιούς όσο και για τους νέους ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα, διευκρινίζει πως για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (που πρωτοασφαλίστηκαν μέχρι 31/12/1992) οι εισφορές για το εφάπαξ θα συνεχίσουν να υπολογίζονται σύμφωνα με τις παλιές καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων Ταμείων όπως ίσχυαν πριν από την ψήφιση του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου. Αντίθετα, οι νέοι ασφαλισμένοι (που μπήκαν πρώτη φορά στην ασφάλιση μετά την 1/1/1993) μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν εισφορά 4% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος ορίζει ότι από την 1/1/17 και μετά το ΕΤΕΑ μετατρέπεται σε ΕΤΕΑΕΠ με σκοπό την παροχή μηνιαίας επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου και την καταβολή εφάπαξ παροχών στους δικαιούχους ασφαλισμένους του. Βάσει του νόμου, το ΕΤΕΑΕΠ θα λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται πρώτη φορά από 1/1/2014 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC). Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2013 στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και εφεξής καθώς και για τους ασφαλισμένους στον κλάδο εφάπαξ παροχών μέχρι 31/12/2013 για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και εφεξής.

Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο των κατηγοριών αυτών, ανά κλάδο, τηρούνται σε ατομικές μερίδες από 1/1/2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή