Επαφές Κοτζιά, Κασουλίδη στον Λίβανο

Επαφές Κοτζιά, Κασουλίδη στον Λίβανο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαφές με την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου, με μια ευρεία ατζέντα, θα έχουν σήμερα και αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου κ. Ν. Κοτζιάς και Ιω. Κασουλίδης. Οι δύο υπουργοί θα γίνουν δεκτοί σήμερα από τον άρτι εκλεγέντα πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Ναΐμ Αούν, και αργότερα θα συναντηθούν με τον ομόλογό τους, Μπασίλ Γκεμπράν, και τον πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι. Η επίσκεψη στον Λίβανο πραγματοποιείται ως συνέχεια της σχετικής απόφασης που ελήφθη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Η αποστολή επρόκειτο να περιλαμβάνει και τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ Ντάνιελ Μίτοφ, ο οποίος τελικά ακύρωσε τη συμμετοχή του λόγω της πολιτικής κρίσης στη Σόφια. Οι κ. Κοτζιάς και Κασουλίδης θα έχουν επαφές με κύρια ατζέντα το προσφυγικό και τα ζητήματα ασφαλείας που αφοτούν την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης. Η επίσκεψη έχει και ιδιαίτερο ενεργειακό ενδιαφέρον για την Κύπρο. Και τούτο διότι η διακοπή του πολιτικού αδιεξόδου στον Λίβανο δημιουργεί στη Λευκωσία προσδοκίες για ανανέωση των συζητήσεων με τη Βηρυτό επί της πιθανότητας συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο επίπεδο της στρατιωτικής διπλωματίας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης βρέθηκε χθες και προχθές στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. όπου, μεταξύ άλλων, απευθύνθηκε και η ύπατη εκπρόσωπος της Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Στην ατζέντα, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν η παγκόσμια στρατηγική ασφαλείας της Ε.Ε., οι επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει και η προωθούμενη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Το τελευταίο ζήτημα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς η κοινή δράση Ευρωπαϊκής Ενωσης-ΝΑΤΟ στην κεντρική Μεσόγειο θεωρείται ευκαιρία για επιστροφή του Π.Ν. σε συμμαχικές «επιχειρήσεις σημαίας». Στην παρέμβασή του, ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας των Εν. Δυνάμεων με τη νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή