«Απομονώνεται ο Σόιμπλε», εκτιμά ο γερμανικός Τύπος

«Απομονώνεται ο Σόιμπλε», εκτιμά ο γερμανικός Τύπος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δύσκολη θέση στην οποία αρχίζει να βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, περιγράφουν γερμανικές εφημερίδες, επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο να επιθυμεί ο κ. Σόιμπλε τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα και να απορρίπτει την οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, η Tageszeitung του Βερολίνου ανέφερε πως «ο Σόιμπλε απομονώνεται ολοένα περισσότερο», παρατηρώντας ότι «εντός του Eurogroup το κάλεσμα για ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα γίνεται πιο ηχηρό». Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να έχει και τα δύο (το όχι στην αναδιάρθρωση και το ναι στη συμμετοχή του ΔΝΤ). «Το ένα δεν γίνεται χωρίς το άλλο» δήλωσε στην εφημερίδα Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ηλεκτρονική έκδοση της Rheinische Post. Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ επισημαίνει ότι «το πρόβλημα της συμφωνίας (σ.σ. στο Eurogroup) του Μαΐου έγκειται στο ότι το ύψος των ελαφρύνσεων για την Αθήνα είναι ασαφές. Το ΔΝΤ είχε δώσει την προοπτική να αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας έως το τέλος της χρονιάς, ωστόσο σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να αποφασίσει σχετικά με την πιθανή ελάφρυνση χρέους μόνο στη βάση υποθέσεων».

Από την πλευρά της, η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit υποστηρίζει στην ηλεκτρονική της έκδοση πως «ο Σόιμπλε θέλει να συζητήσει για νέα ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα μόνο από το 2018». Και συμπληρώνει ότι «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν βλέπει καμία αναγκαιότητα να διεξαχθούν συζητήσεις σε επίπεδο Ε.Ε. σχετικά με πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα πριν από το 2018».

Επίσης, η Süddeutsche Zeitung (SZ) επισημαίνει πως η διαμάχη Βερολίνου και ΔΝΤ «οξύνεται», εκτιμώντας ότι ο κ. Σόιμπλε θέλει να μην επιτρέψει το ζήτημα του ελληνικού χρέους να έρθει στην επιφάνεια μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Ωστόσο, αναφέρει ότι η στάση του προκαλεί αντιδράσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή