Αυστηρότεροι κανόνες από Τράπεζα Αγγλίας βάζουν τέλος στο bail-out

Αυστηρότεροι κανόνες από Τράπεζα Αγγλίας βάζουν τέλος στο bail-out

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διετή προθεσμία έδωσε η Τράπεζα της Αγγλίας στις βρετανικές τράπεζες, ώστε να συγκεντρώσουν επαρκή κεφάλαια για την κάλυψη ζημιών και για να μην εξαρτούνται από τα χρήματα των φορολογουμένων εάν βρεθούν στα όρια της χρεοκοπίας. Τίθενται έτσι τα θεμέλια για τη διάσωση των τραπεζών με ίδια κεφάλαια, όπως το καθεστώς bail-in που ισχύει στην Ευρωζώνη. Εκτιμάται πως οι βρετανικές τράπεζες πρέπει να εξασφαλίσουν 20 δισ. στερλίνες σε πρόσθετα κεφάλαια για την απορρόφηση ζημιών, αν οδηγηθούν στο χείλος του γκρεμού. Και τα κεφάλαια αυτά θα διασφαλιστούν με την έκδοση ομολόγων. Οι τραπεζικές διασώσεις που πραγματοποίησε η Βρετανία στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 με χρήματα των φορολογουμένων έχουν αφήσει το στίγμα τους στην οικονομία, με τη Royal Bank of Scotland να εξακολουθεί να τελεί υπό καθεστώς κρατικής κηδεμονίας. Από την άλλη πλευρά, οι βρετανικές τράπεζες καλούνται να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια δισ. στερλίνων σε κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, λόγω Brexit, όπου οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα συντηρητικοί στις κινήσεις τους.

Οι νέοι κάνονες για τα αποθέματα κεφαλαίων θα εφαρμοστούν σε δύο φάσεις, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Αγγλίας. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι τράπεζες πρέπει να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια έως το 2020. Μακροπρόθεσμα, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας πρέπει να πληρούν τα νέα κριτήρια έως τον Ιανουάριο του 2022, για να μπορεί η Τράπεζα της Αγγλίας να πραγματοποιεί την ελεγχόμενη χρεοκοπία τους.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, επισήμανε ότι έτσι τίθεται ο επίλογος στην ιστορία των «πολύ μεγάλων τραπεζών για να καταρρεύσουν». Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι τράπεζες πρέπει να εκδώσουν νέα ομόλογα που θα δεχτούν «κούρεμα» αν είναι αναγκαίο, δίνοντας έτσι τα χρονικά περιθώρια στις αρμόδιες αρχές να βάλουν λουκέτο ή να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση μιας τράπεζας. Με βάση αντίστοιχο ρυθμιστικό πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, αν μια τράπεζα χρειαστεί νέα κεφάλαια για την κάλυψη ζημιών, τότε πρέπει να υποστούν «κούρεμα» οι επενδυτές και οι ανασφάλιστες καταθέσεις, όπως συνέβη στην Πορτογαλία με μερίδα ομολογιούχων και στην Κύπρο με «κούρεμα» καταθέσεων.

Βασική ιδέα των σχεδίων της Τράπεζας της Αγγλίας είναι να μην επαναληφθεί μια χρεοκοπία όπως η κατάρρευση της Lehman Borthers το 2008, η οποία προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο και ανάγκασε τη βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών να προχωρήσει στη διάσωση της Lloyds και της Royal Bank of Scotland.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα επιτρέπει, επίσης, την ανακεφαλαιοποίηση των μικρότερων εταιρειών στον χρηματοοικονομικό κλάδο, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η Τράπεζα της Αγγλίας διευκρίνισε ότι στα νέα κριτήρια δεν υπάγονται οι οργανισμοί που διαθέτουν από 40.000 έως 80.000 λογαριασμούς συναλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή