Οι καπνοβιομηχανίες αλλάζουν ρότα

Οι καπνοβιομηχανίες αλλάζουν ρότα

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη νέα γενιά των εναλλακτικών ειδών τσιγάρου στρέφονται τώρα οι καπνοβιομηχανίες, καθώς μειώνεται η κατανάλωση καπνού παγκοσμίως και προσπαθούν να διευρύνουν την πελατεία τους. Μολονότι η κερδοφορία τους εξακολουθεί να βασίζεται στις πωλήσεις συμβατικών τσιγάρων, ο μεταξύ τους ανταγωνισμός επικεντρώνεται στην προσπάθεια να παρουσιάσουν ασφαλέστερα είδη καπνίσματος και, βέβαια, σε φθηνότερες τιμές.

Ετσι, μετά το ηλεκτρονικό τσιγάρο της Philip Morris, η British American Tobacco Plc ετοιμάζεται να προωθήσει τη δική της εκδοχή ενός λιγότερο επιβλαβούς τσιγάρου στην Ιαπωνία, τη χώρα που αποτελεί το πεδίο μάχης ενός επιθετικού ανταγωνισμού στην αγορά εναλλακτικών τσιγάρων. Εχει ήδη τρία είδη εναλλακτικών τσιγάρων.

Το προϊόν της ΒΑΤ ονομάζεται Glo και αποτελείται από μια μικρή ασημένια συσκευή που θυμίζει το iPod, τη συσκευή αποθήκευσης μουσικής. Η εταιρεία ετοιμάζεται να προωθήσει το νέο προϊόν της στην αγορά σε μια στιγμή που το Δ.Σ. της Reynolds American εξετάζει την πρόταση που της υπέβαλε να την εξαγοράσει. Κι αυτό, γιατί ο κλάδος των καπνοβιομηχανιών οδεύει προς συγχωνεύσεις και σύσφιγξη των σχέσεων, με σκοπό την ανάπτυξη της νέας γενιάς τσιγάρων και ειδών καπνίσματος.

Το Glo θερμαίνει τον καπνό χωρίς να τον καίει και, σύμφωνα με τη ΒΑΤ, περιορίζει έτσι κατά 90% τις τοξικές ουσίες που συνοδεύουν το συμβατικό τσιγάρο. Δεν έχει αποδειχθεί πως αυτό το καθιστά όντως ασφαλέστερο. Τον επόμενο μήνα το προϊόν της ΒΑΤ θα πωλείται σε 600 καταστήματα στην πόλη Σεντάι της Βόρειας Ιαπωνίας. Αρχικά η τιμή ορίζεται σε 8.000 γιεν, ποσό αντίστοιχο περίπου των 77 δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι κατά 20% φθηνότερο από το iQOS, τη γνωστή πλέον συσκευή της Philip Morris. «Οι Ιάπωνες καταναλωτές ενδιαφέρονται πάντα για την καινοτομία και θέλουμε να είμαστε πρώτοι στην ιαπωνική αγορά», σχολίασε ο Ντονάτο ντελ Βέκιο, εκπρόσωπος της μονάδας προϊόντων νέας γενιάς της ΒΑΤ.

Η Ιαπωνία, που πράγματι φαίνεται ότι αγαπά ιδιαιτέρως τις συσκευές όταν αντιπροσωπεύουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά καπνού στον κόσμο. Είναι, όμως, παράλληλα και η μοναδική χώρα που ήδη διαθέτει τρία εναλλακτικά τσιγάρα που θερμαίνουν τον καπνό χωρίς να τον καίνε. Στόχος της ΒΑΤ, που έχει μερίδιο αγοράς 13% στην ιαπωνική αγορά καπνού, είναι να ανταγωνιστεί την ιαπωνική Japan Tobacco Inc. και τη Phiilp Morris, την καπνοβιομηχανία που παράγει τα Marlboro. Η μεν Philip Morris έχει επενδύσει ποσά πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα που έχει δαπανήσει η ΒΑΤ στην έρευνα για ασφαλέστερες μορφές καπνίσματος. Εχει έτσι κατακτήσει το 5% της ιαπωνικής αγοράς καπνού με τη συσκευή iQOS, την οποία προώθησε στην αγορά πριν από έναν χρόνο.

Σε ό,τι αφορά την ιαπωνική Japan Tobacco, που έχει ηγετική θέση στην ιαπωνική αγορά, με μερίδιο περίπου 60%, άρχισε να πουλάει το Ploom Tech, τη δική της εκδοχή εναλλακτικού τσιγάρου τον Μάρτιο στην περιφέρεια της Φουκουόκα. Περίπου μία εβδομάδα αργότερα αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά τις φορτώσεις του προϊόντος, καθώς η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά. «Ασφαλώς και μαθαίνουμε από το πρόβλημα που αντιμετώπισαν κάποιοι ανταγωνιστές μας», σχολίασε η Ρομπέρτα Παλατσέτι, πρόεδρος της ΒΑΤ στην Ιαπωνία, που εκτιμά ότι η βρετανική καπνοβιομηχανία δεν θα αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα στην Ιαπωνία. Σημειωτέον ότι τον Σεπτέμβριο η Japan Tobacco ανακοίνωσε ότι στις αρχές του νέου έτους θα επεκτείνει τις πωλήσεις του Ploom Tech σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας. Η μετοχή της ιαπωνικής καπνοβιομηχανίας σημείωσε χθες άνοδο 2,2% στην αγορά του Τόκιο. Της ΒΑΤ, που έχει σημειώσει συνολική άνοδο 21%, ενισχύθηκε χθες κατά 0,6%.

Η Ιαπωνία έχει σχετικά πλούσιους καταναλωτές αλλά και αυστηρούς κανονισμούς σε ό,τι αφορά τα υγρά που περιέχουν νικοτίνη. Το αποτέλεσμα είναι πως έχει περιορισθεί σε μεγάλο βαθμό ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων. Αυτό, όμως, καθιστά την Ιαπωνία ιδανική χώρα για τη δοκιμή συσκευών καπνίσματος των οποίων η λειτουργία βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του καπνού. Σημειωτέον ότι το Glo της ΒΑΤ θερμαίνει τον καπνό σε περίπου 240 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για μικρές λεπτές ράβδους από καπνό που τοποθετούνται μέσα στη συσκευή Glo. Μία δέσμη από αυτές τις ράβδους θα πωλείται έναντι 420 γιεν, ποσό αντίστοιχο των περίπου 4 δολαρίων, όσο δηλαδή κοστίζει ένα πακέτο συμβατικών τσιγάρων Kent που ανήκει στην BAT.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή