Αποψη: Η εποχή του Τραμπ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτή είναι η ημέρα της δικής μας ανεξαρτησίας», είχε υποσχεθεί χθες ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ. Και οι Αμερικανοί ψηφοφόροι του έδωσαν την ευκαιρία να τη δει να ξημερώνει. Με έναν εθνικιστικό στην ουσία του μήνυμα που βάζει «πρώτα τις ΗΠΑ», η υπόσχεση ότι θα κάνει την Αμερική «σπουδαία ξανά» κέρδισε την πλειοψηφία στις χθεσινές προεδρικές εκλογές. Βεβαίως, ήταν επίσης μία αντισυστημική ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Γιατί με αυτό τα βάζουν οι ψηφοφόροι του και προτιμούν έναν κραυγαλέο εκατομμυριούχο επιχειρηματία που «θα καθαρίσει την Ουάσιγκτον», όπως έχει υποσχεθεί, από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Μαζί, συνθέτουν ένα εθνολαϊκιστικό μείγμα που βρήκε απρόβλεπτη ανταπόκριση.

Η νέα εποχή για τις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνει επίσης ένα προστατευτικό μήνυμα για την υπαναχώρηση των ΗΠΑ από το ελεύθερο εμπόριο και το κλείσιμο των συνόρων στη μετανάστευση. Στην εξωτερική πολιτική, η Αμερική αναμένεται να παρουσιάσει αντίστοιχες τάσεις απομονωτισμού – και οι αναλυτές ανησυχούν ότι αυτό μπορεί να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ και να διαρρήξει ευαίσθητες διεθνείς ισορροπίες. Γι’ αυτό ίσως στον λόγο του ο κ. Τραμπ θέλησε να διαβεβαιώσει την παγκόσμια κοινότητα ότι θα αντιμετωπίσει με δικαιοσύνη τους συμμάχους των ΗΠΑ και θα επιδιώξει την εξεύρεση κοινού εδάφους και συνεργασιών.

Στο εσωτερικό της χώρας, τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, δίνοντας τη δυνατότητα στον νέο πρόεδρο να ανατρέψει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος Obamacare, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει και την σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε προειδοποιήσει ότι μία εκλογή Τραμπ θα κατέστρεφε την κληρονομιά του.

Οσο για την υποψηφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, είχε τον χαρακτήρα, την εμπειρία και τη γνώση ώστε να γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, στερείτο δημοτικότητας αλλά και της εμπιστοσύνης πολλών ψηφοφόρων, και αυτό της στοίχισε τελικά την προεδρία, καθώς σε συνδυασμό με το λαϊκό μήνυμα του αντιπάλου της έγειρε την πλάστιγγα παραδοσιακών Δημοκρατικών προπύργιων προς εκείνον. Επιχειρώντας πάντως να βάλει πίσω του μία αδυσώπητη προεκλογική εκστρατεία που δίχασε τους ψηφοφόρους, ο κ. Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο της κυρίας Κλίντον και δήλωσε ότι θα είναι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών. Η γεφύρωση του ρήγματος, ωστόσο, με όλες τις μειονότητες και κατηγορίες πολιτών που προσέβαλε κατά την προεκλογική περίοδο θα είναι δύσκολη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή