Διευθέτηση με Επ. Ανταγωνισμού ζητεί το «καρτέλ καλλυντικών»

Διευθέτηση με Επ. Ανταγωνισμού ζητεί το «καρτέλ καλλυντικών»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφαρμογή σε δεύτερη υπόθεση, μετά το καρτέλ των κατασκευαστικών, βρίσκει η προσφάτως θεσπισθείσα διαδικασία διευθέτησης διαφορών. Ο λόγος για το ένα σκέλος της υπόθεσης που αφορά στον κλάδο των καλλυντικών και στην οποία εμπλέκονται εταιρείες που λειτουργούσαν υπό το διακριτικό σήμα «Hondos Center».

Σήμερα, μάλιστα, έχουν προγραμματιστεί οχτώ διαφορετικές διμερείς συναντήσεις, μία ανά τέταρτο, ανάμεσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, την ένταξη στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών έχουν ζητήσει οχτώ διαφορετικές εταιρείες που λειτουργούσαν με το σήμα «Hondos Center» και ανήκουν σε διαφορετικά μέλη της ίδιας οικογένειας. Η υπαγωγή στην εν λόγω διαδικασία μεταφράζεται σε ομολογία συμμετοχής στο καρτέλ και παραίτηση στη συνέχεια από ένδικα μέσα, η οποία «επιβραβεύεται» με μείωση κατά 15% των προστίμων που θα τους επιβάλλονταν σε διαφορετική περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού διενήργησε, ύστερα από καταγγελίες της εταιρείας Notos Com Συμμετοχές, αυτεπάγγελτη έρευνα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χονδρική και λιανική πώληση καλλυντικών. Το ένα σκέλος των καταγγελιών αφορούσε πέντε εταιρείες χονδρικής εμπορίας επώνυμων καλλυντικών και το δεύτερο τις εταιρείες υπό το σήμα «Hondos Center».

Σε ό,τι αφορά αυτό το δεύτερο σκέλος, η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρει ως αντιανταγωνιστικές πρακτικές τις οριζόντιες και κάθετες συμφωνίες στις οποίες προέβησαν οι εταιρείες συμφερόντων των αδερφών Χόντου, υπό το πρίσμα του καθορισμού ενιαίων τιμών στη σχετική αγορά των καλλυντικών υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα πάντα με την εισήγηση, η διάρκεια των παραβάσεων καλύπτει διάστημα από δύο έως έξι χρόνια για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα πρόοδος, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, καταγράφεται στις συζητήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών για την πολύκροτη υπόθεση του «καρτέλ των εργολάβων». Η συζήτηση δεν έχει υπεισέλθει ακόμη στα πρόστιμα που θα επιβληθούν, αλλά οι εταιρείες σε αυτή τη φάση προσκομίζουν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Καθοριστικό ρόλο, πάντως, στην εξέλιξη, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, θα διαδραματίσει το σε ποιες περιπτώσεις θα θεωρηθεί ότι υπάρχει διακοπή της παράβασης για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών, καθώς κάτι τέτοιο συνεπάγεται παραγραφή του ποινικού σκέλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή