Υποπτες συναλλαγές στη Γενική Αποθηκών

Υποπτες συναλλαγές στη Γενική Αποθηκών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντικατάσταση της διοίκησης της θυγατρικής της Γενικής Αποθηκών προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, έπειτα από καταγγελία για ύποπτες συναλλαγές. Οπως προκύπτει από σχετική εσωτερική έρευνα, η Γενική Αποθηκών εξέδιδε υπέρ εταιρείας εμπορίας καπνού τίτλους αποθήκευσης για ποσότητες κατά πολύ μεγαλύτερες των πραγματικών. Με τους τίτλους αυτούς ως εγγυήσεις, η καπνική εταιρεία κατόρθωνε να λαμβάνει δάνεια από τράπεζα του εξωτερικού, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελία που έφτασε στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έπειτα από σχετική έρευνα, όπου διαπιστώθηκε ότι οι καταγγελίες έχουν ισχυρή βάση, προχώρησε στην άμεση αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου της θυγατρικής της. Νέος πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Παναγιώτης Γεωργίου και αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Γεώργιος Σκοτίδας.

Χθες το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη εξαμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Πέραν των επισημάνσεων για την πορεία της οικονομίας και τις προβλέψεις των επόμενων ετών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Π. Κορλίρας αφήνει αιχμές και για το γεγονός ότι το ΕΔΣ δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο. «Παρά την περιορισμένη, μέχρι τώρα, επιστημονική του στελέχωση, το ΕΔΣ θα επιτελέσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του», αναφέρει. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΔΣ είναι ανεξάρτητη αρχή. Και στον έλεγχο που «τρέχει» από την τρόικα, η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την οικονομική αυτοτέλεια των ανεξάρτητων αρχών, για να μην έχουν προβλήματα όπως αυτά που επισημαίνει ο κ. Κορλίρας.

Ακριβαίνει το στριφτό

Νέα επιβάρυνση θα αισθανθούν στην τσέπη τους από 1η Ιανουαρίου 2017 οι καταναλωτές καπνού για στριφτό τσιγάρο, καθώς, πέρα από την αύξηση της φορολογίας, θα τεθεί σε ισχύ η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δεν θα επιτρέπει την πώληση συσκευασιών κάτω από 30 γραμμάρια. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της Ενωσης να κάνει και το συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη νεολαία, λιγότερο προσιτό και ελκυστικό. Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν συσκευασίες των 16 γρ. ή των 20 γρ., με τις τιμές τους να διαμορφώνονται έως 4 ευρώ. Η αύξηση του όγκου, σε συνδυασμό με την αύξηση στη φορολογία, αναμένεται να εκτινάξει την τιμή στα 7,5 έως 8 ευρώ.

Εκτίμηση Προβόπουλου για 4ο μνημόνιο

Την εκτίμηση ότι υφίσταται μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει και 4ο μνημόνιο διατύπωσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος (φωτ.). Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι το νέο μνημόνιο θα συνδεθεί με τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους μετά το 2017 και θα περιλαμβάνει την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων, και μάλιστα με πολυετή ορίζοντα. Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες τράπεζες, διατύπωσε τον προβληματισμό του για την ικανότητα των τραπεζών να αντεπεξέλθουν στο προγραμματισμένο stress test του 2018. Για την ανάκαμψη της χώρας υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Πολλά προβλήματα στο Επικουρικό Κεφάλαιο

Υποχρεώσεις αλλά όχι δικαιώματα αναγνωρίζει στο Επικουρικό Κεφάλαιο ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, και ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας μιας ασφαλιστικής εταιρείας, το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει την υποχρέωση να αποζημιώνει τους δικαιούχους, χωρίς όμως να έχει καμία ανάμειξη στη διοίκηση και στη διαχείριση της περιουσίας της εταιρείας που κλείνει. Η διαχείριση της περιουσίας ανήκει πλέον στον εκκαθαριστή και, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι ο νέος νόμος δεν προχώρησε στην κατάργηση άλλων αντικρουόμενων διατάξεων. Το Δ.Σ. της Ενωσης ζητεί με επιστολή του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο (φωτ.) τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με την αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου αλλά και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Επικουρικό και έχουν εκτινάξει το έλλειμμα του φορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή