Αμηχανία και στάση αναμονής στο Μαξίμου μετά την εκλογή Τραμπ

Αμηχανία και στάση αναμονής στο Μαξίμου μετά την εκλογή Τραμπ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παράδοση συνέχειας στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, η οποία κατά κανόνα δεν επηρεάζεται στις βασικές κατευθύνσεις της από την εκάστοτε αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο, επενδύει η ελληνική κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Η Αθήνα δηλώνει, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς ηγεσίας, ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την εκλογή Τραμπ και ότι είχε συνυπολογιστεί στις αξιολογήσεις που προηγήθηκαν των αμερικανικών εκλογών ο παράγων αποτυχίας των δημοσκοπήσεων τα τελευταία χρόνια.  Η τοποθέτηση αυτή, ωστόσο, περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα, δεν κρύβει την αγωνία της κυβερνητικής ηγεσίας για την επόμενη ημέρα. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη πλέον, μεσο-μακροπροθεσμα η στάση της Ουάσιγκτον σε σχέση με το χρέος, αλλά και όσον αφορά την ανάδειξη της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε σχέση με το προσφυγικό, για το οποίο έχει διαφανεί μια τελείως διαφορετική προσέγγιση από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πλέον, η Αθήνα βιάζεται, προκειμένου να αντλήσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι ο Πρόεδρος Ομπάμα να παραδώσει τη σκυτάλη στον διάδοχό του. Υπό την έννοια αυτή, κυβερνητικοί κύκλοι σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, θα ληφθούν σύντομα, στις 5 Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου, προσθέτουν, δεν υποβαθμίζεται από τις τελευταίες εξελίξεις η σημασία της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι στην κυβέρνηση επικρατεί αμηχανία και στάση αναμονής για τις εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή