Εφοδος στα κεντρικά γραφεία της Samsung

Εφοδος στα κεντρικά γραφεία της Samsung

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφοδος έγινε στα κεντρικά γραφεία της Samsung Electronics στη Σεούλ από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, οι οποίες διερευνούν τον ρόλο της εταιρείας σε σοβαρό πολιτικό σκάνδαλο διαφθοράς με ανάμειξη της προέδρου της χώρας, Παρκ Γκεούν – Χάι. Οι εισαγγελείς εξετάζουν εάν ο ηλεκτρονικός κολοσσός έδωσε χρήματα στην Τσόι Σόουν – Σιλ, στενή φίλη της προέδρου. Η κ. Τσόι κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τη διαπροσωπική της σχέση με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας για να παρέμβει σε πολιτικά ζητήματα και να εξασφαλίσει δωρεές από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το BBC. Από την πλευρά της, η Νοτιοκορεάτισσα πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για τους δεσμούς της με την κ. Τσόι, στην οποία επέτρεψε να έχει ανάρμοστη πρόσβαση στη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι της επέτρεπε να επιμελείται τις ομιλίες της. Χιλιάδες Κορεάτες συμμετείχαν τις τελευταίες ημέρες σε διαδηλώσεις κατά της προέδρου, η οποία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να παραιτηθεί. Εχει ήδη κάνει ευρύ ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, αλλάζοντας πρωθυπουργό και υπουργούς, ενώ έχει απομακρύνει και ορισμένους συνεργάτες της.

H Samsung φέρεται να έχει δώσει 2,8 εκατ. ευρώ σε εταιρεία συνιδιοκτησίας της κ. Τσόι και της κόρης της, ώστε να χρηματοδοτηθεί η εκπαίδευση της τελευταίας στην ιππασία στη Γερμανία. Ειδικότερα, η κ. Τσόι συνελήφθη στις 3 Νοεμβρίου και κατηγορείται για απάτη και κατάχρηση εξουσίας. Φέρεται να εκμεταλλεύθηκε τη στενή της διασύνδεση με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας, ώστε να πιέζει τις εταιρείες να κάνουν δωρεές εκατομμυρίων δολαρίων σε ιδρύματα υπό τον έλεγχό της. Ακόμα συμμετείχε στην επιλογή των συμβούλων της προέδρου Παρκ, ακόμα και στην επιλογή των ρούχων της. Ο πατέρας της Τσόι Τάε – Μιν ήταν ένας τρόπον τινά θρησκευτικός ηγέτης και στενός συνεργάτης του Παρκ Τσουνγκ – Χι, πατέρα της νυν προέδρου της Νότιας Κορέας.

Αν και τον τελευταίο καιρό έχουν συμβεί πολλά στη Νότια Κορέα με τις εκρήξεις κινητών της Samsung, τις έρευνες για διαφθορά στον όμιλο της Lotte και τη διάλυση του ναυτιλιακού κολοσσού της Hanjin Shipping, δεν εκφράζονται ανησυχίες. Σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup, οι κρίσεις στην πολιτική και επιχειρηματική σκηνή της Νότιας Κορέας τα τελευταία 15 -20 χρόνια δεν επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την αγορά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή