Ευκαιρίες για επενδύσεις από μικρομεσαίες εταιρείες «βλέπει» η Endeavor

Ευκαιρίες για επενδύσεις από μικρομεσαίες εταιρείες «βλέπει» η Endeavor

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάκαμψη όχι νωρίτερα από δύο χρόνια από τώρα «βλέπουν» οι επιχειρηματίες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο δίκτυο της Endeavor Greece. Μάλιστα, για τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας θα απαιτηθούν ακόμη πέντε χρόνια. Συνέπεια: τα καλά μυαλά, παρά τις ευκαιρίες που μπορεί να υπάρχουν στην Ελλάδα, αναμένεται ότι θα συνεχίζουν να φεύγουν προς αναζήτηση καλύτερης τύχης εκτός συνόρων. Ετσι, μετά την αστάθεια του φορολογικού συστήματος και της γραφειοκρατίας, ο νέος «πονοκέφαλος» για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι το περίφημο «brain drain».

Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν από την έρευνα που έκανε η Endeavor Greece στις επιχειρήσεις του δικτύου της. Και μπορεί το δείγμα να είναι μικρό, καθώς στο δίκτυο μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 21 επιχειρήσεις, όμως έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και πρόκειται για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ανέλιξη και όχι για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθοδική πορεία ή σε αδράνεια. Το παράδοξο είναι ότι ακριβώς το υψηλό ποσοστό πληθυσμού με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση αποτελεί σύμφωνα με τους ίδιους τους επιχειρηματίες το ένα από τα δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας (το άλλο είναι η γεωγραφική της θέση).

Από την πλευρά του, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece κ. Χάρης Μακρυνιώτης, μιλώντας σε συνάντηση με δημοσιογράφους, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων λειτουργίας της Endeavor Greece υποστήριξε ότι «τώρα είναι η στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα». Πού στηρίζει αυτή την άποψη η Endeavor Greece; «Η αποεπένδυση ξένων και ελληνικών μεγάλων εταιρειών δημιουργεί χώρο στο “ράφι” για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», επισήμανε ο κ. Μακρυνιώτης. Εκτίμησε δε ότι το 2017 θα υπάρξει αυξημένη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων, δεδομένου, μάλιστα, της προβληματικής κατάστασης στην οποία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Παράδειγμα εταιρειών που βρήκαν «χώρο στο ράφι» είναι και οι 21 που ανήκουν στο δίκτυο της Endeavor Greece, εταιρείες που είτε προϋπήρχαν της κρίσης είτε δημιουργήθηκαν εν μέσω αυτής και μέσα από την καθοδήγηση της Endeavor επιτυγχάνουν αξιοσημείωτες επιδόσεις σε επίπεδο τζίρου και απασχόλησης και προσελκύουν σημαντικά ξένα και ελληνικά κεφάλαια. Σήμερα το δίκτυο αποτελείται από τις εταιρείες: Hellas Direct (ασφαλιστική εταιρεία), Papadimitriou (βιομηχανία τροφίμων), HotelBrain (εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων), Insurance Market (πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλιστικών εταιρειών), ERGON (εταιρεία πώλησης τροφίμων – ντελικατέσεν και εστίασης), Brainbox (εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού), Think Digital Group (εταιρεία ψηφιακών μέσων και μάρκετινγκ), Green Cola (βιομηχανία αναψυκτικών), Travelplanet24/Tripsta (παροχή τουριστικών υπηρεσιών), blueground (εταιρεία διαχείρισης ακινήτων), FREZYDERM (βιομηχανία καλλυντικών), Avocarrot (mobile advertising), Sychem (συστήματα αφαλάτωσης νερού), Workable (εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού για πρόσληψη και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων), CHB Group (βιομηχανία επεξεργασίας φρούτων) και Forky (εταιρεία παράδοσης φαγητού).

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των παραπάνω εταιρειών ανέρχεται σε 236 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν δημιουργήσει 11.900 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με το 80% αυτών να είναι εκτός Αθηνών. Μέσα στα χρόνια της κρίσης και συγκεκριμένα στο διάστημα 2012-2016 κατόρθωσαν να υπερδιπλασιάσουν τον κύκλο εργασιών τους και τις θέσεις εργασίας, κατά 114% και κατά 131% αντιστοίχως. Μετά την ένταξή τους στο δίκτυο της Endeavor ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 60%, ενώ οι θέσεις εργασίας κατά 57%. Οι εταιρείες αυτές κατάφεραν να συγκεντρώσουν κεφάλαια 96,5 εκατ. ευρώ με πρόσφατο παράδειγμα την εξαγορά της Avocarrot από τη γερμανική Glispa έναντι περίπου 20 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία επιπλέον 70 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Οι επόμενοι στόχοι της Endeavor Greece είναι να εντάσσει στο δίκτυό της περί τις 6-7 εταιρείες ετησίως και οι θέσεις εργασίας που θα έχουν δημιουργηθεί από τις εταιρείες του δικτύου της να ανέρχονται στα τέλη του 2017 σε 15.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή