ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ζουμερότατο κοτόπουλο, στη σακούλα με λαχανικά

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: JESSICA MORFIS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Πουλερικά, Πράσα, Καρότο, Λαχανικά, Πατάτες, Σελινόριζα, Κυδώνια, Μπαχαρικά, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 1 κοτόπουλο περίπου 1.200 γρ., ολόκληρο
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 πράσο, χοντροκομμένο
  • 3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 1 μικρή σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 3-4 εκ.
  • 4 πατάτες καθαρισμένες, κυδωνάτες
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • ο χυμός από 1 λεμόνι
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
  • 1 κρεμμύδι ξερό, σε φέτες
  • 1 κυδώνι, σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, καλά κοπανισμένο, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
  • 1/6 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1/6 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσποροι, κοπανισμένοι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 σακούλα ψησίματος (βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C. Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο, τον χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κοτόπουλο.

Το γυρνάμε από όλες τις πλευρές να λαδωθεί καλά και το βγάζουμε. Στο ίδιο μπολ ρίχνουμε το πράσο, τα καρότα, τη σελινόριζα, τις πατάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κυδώνι και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά.

Ανοίγουμε καλά το στόμιο της σακούλας και βάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά, κλείνουμε τη σακούλα και ανοίγουμε μια τρυπούλα στο επάνω μέρος της.

Βάζουμε τη σακούλα σε ένα ταψί και ψήνουμε για περίπου 55-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και να γίνει.

Τα ατού του ψησίματος στη σακούλα

1. Δεν χρειάζεται να βάλουμε καθόλου υγρά –  το κοτόπουλο ψήνεται στα ζουμιά του και γίνεται απίστευτα νόστιμο.
2. Η σακούλα δημιουργεί ένα κλειστό σύστημα ατμού (πολύ πιο «αποτελεσματικό» από το αν βάζαμε το πουλερικό σε γάστρα) που συμβάλλει στο να γίνει ζουμερότατο!  Μη φοβάστε ότι θα βγει σαν βραστό, γιατί το ψήσιμο στον φούρνο εξασφαλίζει καλό ρόδισμα και γεύση ψητού.
3. Επίσης, δεν λερώνουμε σκεύη –  λιγότερος μπελάς στο πλύσιμο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ