Κοντόφθαλμες φορολογικές πολιτικές

Κοντόφθαλμες φορολογικές πολιτικές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί έχουν μια καλή παροιμία: αν είσαι σφυρί, βλέπεις όλον τον κόσμο σαν καρφιά. Αντιστοίχως, αν είσαι εφοριακός πρέπει να κάνεις τα απλά, σύνθετα και τα εύκολα, δύσκολα. Ετσι και ο απελθών υφυπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης άφησε στη διάδοχό του μια δαιδαλώδη παρακαταθήκη με φορολογικά (φυσικά!) μέτρα ακόμη και στην ευκαιριακή μίσθωση ακινήτων.

Σήμερα πάρα πολλοί Ελληνες συμπληρώνουν το εισόδημά τους μισθώνοντας βραχυχρονίως τα ακίνητά τους σε τουρίστες ή επισκέπτες της χώρας που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πάνε σε ξενοδοχεία. Σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (όπως τα νησιά του Αιγαίου) οι τιμές είναι αλμυρές και τα εισοδήματα πολλά. Σε άλλες λίγα. Για παράδειγμα, στην παραλία της Κατερίνης μπορείς να νοικιάσεις ολόκληρο διαμέρισμα με 25 ευρώ τη βραδιά. Το υπουργείο Οικονομικών «ανακάλυψε» ότι ο ετήσιος τζίρος είναι περί το 1,4 δισ. και τα διαφυγόντα έσοδα στον προϋπολογισμό 250 εκατ. Ετσι, αποφάσισε να φορολογήσει τη μόνη αγορά που κινείται τα τελευταία χρόνια. Η κίνηση, προφανώς, εμπίπτει στον ορισμό που είχε πρωτοδιατυπώσει ο Ρόναλντ Ρέιγκαν: «Οικονομική πολιτική είναι: αν κινείται, φορολόγησέ το. Αν συνεχίσει να κινείται, ρύθμισέ το. Αν σταματήσει να κινείται, επιδότησέ το».

Βεβαίως, ακόμη και τα λίγα εισοδήματα που μπορεί να έχει κάποιος πρέπει να φορολογούνται. Μετά αρχίζει ο γραφειοκρατικός παραλογισμός. Οσοι μισθώνουν έστω για μία βραδιά –δηλαδή και όσοι πάρουν 25 ευρώ ετησίως– πρέπει να εγγραφούν σε Ειδικό Ηλεκτρονικό Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για να αποκτούν «Μοναδικό Αριθμό Εκμεταλλευτή Κατοικιών». Γιατί; Για να προσθέσουν ακόμη έναν «μοναδικό αριθμό» –μαζί με Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) κ.λπ.– στην ατζέντα τους; Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που τα νοικιάζουν μέσω αγγελιών, μπαίνουν σε ειδικό μητρώο; Oχι. Απλώς δηλώνουν τα εισοδήματα από τα ενοίκια και φορολογούνται με την κλίμακα που όρισε το υπουργείο. Eτσι, λέει, θα φορολογούνται και όσοι μισθώνουν βραχυχρονίως τα ακίνητά τους, αλλά θα χαρατσώνονται και 5% επιπλέον, ως «ειδικό τέλος» για την ηλεκτρονική μίσθωση! Γιατί; Επειδή οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν έξοδα με τις στρατιές των μετακλητών και στις σπατάλες τους; Ή μήπως πολεμούν τον τεχνοφασισμό;

Επιπλέον, μπορεί να είναι λογική η απαίτηση των ξενοδόχων (οι οποίοι, όπως και οι ταξιτζήδες, δεν θέλουν ανταγωνισμό από τα κάτω) και να νομοθετηθεί ο περιορισμός στον αριθμό των ακινήτων που μισθώνει κάποιος βραχυχρονίως, αλλά ποιος ο λόγος για χρονικό περιορισμό; Μπορεί κάποιος να μπορεί να πηγαίνει στο εξοχικό του μόνο τριάντα μέρες τον χρόνο και να θέλει να το μισθώνει τους υπόλοιπους 11 μήνες. Καλό θα κάνει και σ’ αυτόν και στην εθνική οικονομία. Γιατί να μένουν κλειστά ανενεργά τα ακίνητα, που αποτελούν τη μεγαλύτερη (στο σύνολο) επένδυση που έγινε τα τελευταία χρόνια στη χώρα;

Μία ελπίδα έχει η χώρα να βγει από την κρίση κι αυτή είναι ο τουρισμός. Η γραφειοκρατική αντίληψη που κυριαρχεί στην κυβέρνηση θα την πνίξει. Ετσι ώστε να δικαιωθεί ο Ρέιγκαν και στο τρίτο σκέλος της «οικονομικής πολιτικής», αυτό των επιδοτήσεων, αλλά από το ταμείο ανεργίας αυτή τη φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή