«Μουδιασμένη» η Ε.Ε. από την επικράτηση Τραμπ

«Μουδιασμένη» η Ε.Ε. από την επικράτηση Τραμπ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μουδιασμένη ήταν η πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών στην εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Το βασικό μήνυμα που έστειλε μία σειρά αξιωματούχων από το πρωί ήταν ένα: οι σχέσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ είναι πιο βαθιές και δυνατές από οποιαδήποτε αλλαγή στο τιμόνι της εξουσίας αλλά η εκλογή Τραμπ πρέπει να αποτελέσει ένα «ξύπνημα» για την πορεία της Ενωσης.

Σε κοινή επιστολή τους ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισαν τη «στρατηγική συμμαχία» μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ που έχει ρίζες στις κοινές αξίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της οικονομίας των αγορών. Οι δύο επικεφαλής της Ενωσης κάλεσαν τον μελλοντικό πρόεδρο της Αμερικής σε μία Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.- ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε «να χαράξουμε τη πορεία των σχέσεων μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια».  

Οι τόνοι όμως στις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων ανέβηκαν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με τον πρόεδρο του, Μ. Σουλτς να δηλώνει πως η εκλογή του κ. Τραμπ θα κάνει την συνεργασία με την Ε.Ε. δυσκολότερη. «Θα είναι δύσκολη, δυσκολότερη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε ο κ. Σουλτς προσθέτοντας ότι  ο κ. Τραμπ είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος. 

Πιο σκληρές ήταν οι δηλώσεις των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου κ. Βέμπερ και Πιτέλα. Ο  Γερμανός κ. Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε πως το μήνυμα είναι σαφές και τώρα είναι στο χέρι της Ευρώπης να «αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση και να αναλάβει περισσότερες ευθύνες. Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε από τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως η εκλογή του κ. Τραμπ είναι «άλλη μία κλήση αφύπνισης και πρέπει να εξετάσουμε τις ανησυχίες και τους φόβους των ανθρώπων πιο σοβαρά».

Με πιο σκληρά λόγια εκφράστηκε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Τζάνι Πιτέλα, μιλώντας για «μία θλιβερή μέρα» για όλο τον πλανήτη καθώς ο κ. Τραμπ εκφράζει «έναν ιό που έχει μολύνει τις κοινωνίες όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ». Για αυτό ο κ. Πιτέλα θέτει το ερώτημα κατά πόσο η Ευρώπη θα μεταρρυθμίσει τον εαυτό της και θα αντιμετωπίσει αυτόν τον «ιό» αποφασιστικά καθώς «αν συνεχίσουμε business as usual- σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. τότε αυτό θα ήταν πολιτική αυτοκτονία» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να απαντήσουμε στον εξτρεμισμό του Τραμπ με ακραία μέτρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή