Κομισιόν: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία

Κομισιόν: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκκληση να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία απηύθυνε και πάλι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσιεύοντας τα τελευταία στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, μετά το ρεκόρ των 1.372 μετεγκαταστάσεων που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο ο ρυθμός μεταφορών επιβραδύνθηκε. Από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Νοεμβρίου, μετεγκαταστάθηκαν 1.212 άτομα, ήτοι 921 από την Ελλάδα και 291 από την Ιταλία. «Η μείωση του αριθμού των μεταφορών τον Οκτώβριο (779 άτομα, εκ των οποίων 549 από την Ελλάδα και 230 από την Ιταλία) αντικατοπτρίζει ιδίως τον μικρό αριθμό των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν τον Αύγουστο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερους ρυθμούς μεταφορών», σημειώνει η έκθεση της Επιτροπής, προσθέτοντας ωστόσο πως «ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων που έχουν προγραμματιστεί και εκτελεστεί μέχρι στιγμής τον Νοέμβριο υποδηλώνει ότι η μείωση αυτή μάλλον αποτελεί εξαίρεση — παροδική μείωση και όχι μακροπρόθεσμη πτώση».

«Μετά τις θετικές τάσεις που παρατηρήσαμε τόσο για την μετεγκατάσταση όσο και για την επανεγκατάσταση μετά το καλοκαίρι, τώρα είναι η στιγμή να τις διατηρήσουμε. Αισθάνομαι ικανοποίηση για το έργο που επιτελούν τα κράτη-μέλη και θα ήθελα να δω να υπάρχουν σταθερός αριθμός δεσμεύσεων, ταχύρρυθμες διαδικασίες και σταθερός αριθμός μετεγκαταστάσεων κάθε εβδομάδα» υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Πρέπει να γίνουν περισσότερα, και γρήγορα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες αφίξεις στην Ιταλία και οι πολλές χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Έπειτα από ένα έτος εφαρμογής των προγραμμάτων, προσδοκούμε ότι τα κράτη-μέλη θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να συμμορφωθούν πλήρως προς τις υποχρεώσεις τους» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αυξηθεί ο αριθμός των μεταφορών ανά μήνα έτσι ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 να έχουν μετεγκατασταθεί και τα 24.000 άτομα εθνικοτήτων που είναι επιλέξιμες για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και τα περίπου 20.400 άτομα εθνικοτήτων που είναι επιλέξιμες για μετεγκατάσταση, από την Ιταλία. Επιπλέον κάνει έκκληση στις χώρες που δεν έχουν αναλάβει δεσμεύσεις ή δεν έχουν μετεγκαταστήσει κανένα αιτούντα άσυλο, να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση και ζητά «να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση μεταφέρονται σε σύντομο διάστημα».

«Με τη συνεχιζόμενη άφιξη μεταναστών στην Ιταλία, ήτοι 29.844 ατόμων από τις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς και τη συνεχιζόμενη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα, που φιλοξενεί σήμερα πάνω από 61.700 μετανάστες, η μετεγκατάσταση παραμένει κρίσιμης σημασίας για την ανακούφιση της πίεσης που ασκείται στις χώρες αυτές» υπογραμμίζει η έκθεση της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση.

Τέλος, η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα και την Ιταλία να εξακολουθήσουν να ενισχύουν την ικανότητα διεκπεραίωσης. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενθαρρύνει την Ελλάδα να δημιουργήσει τα υπόλοιπα κέντρα μετεγκατάστασης, την δε Ιταλία να υλοποιήσει τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την Europol, καθώς και τις πρώτες μεταφορές ασυνόδευτων ανηλίκων για λόγους μετεγκατάστασης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή