Νέα κόντρα Κομισιόν-Τουρκίας για τα πολιτικά δικαιώματα

Νέα κόντρα Κομισιόν-Τουρκίας για τα πολιτικά δικαιώματα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πιο σκληρή ετήσια έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως η Τουρκία έκανε μια στροφή προς τα πίσω στα θέματα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της ελευθερίας της έκφρασης και άλλων θεμελιωδών δημοκρατικών κριτηρίων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Τα πορίσματα αυτά θα αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο στις βλέψεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, τουλάχιστον για στο άμεσο μέλλον.

Η φετινή έκθεση για την Τουρκία τονίζει πως το «αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που σημειώθηκε το βράδυ της 15ης Ιουλίου, άφησε 241 θύματα και 2.196 τραυματίες». Η έκθεση επισημαίνει ότι η Άγκυρα γνωστοποίησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης παρέκκλιση από την υποχρέωσή της να εξασφαλίσει μια σειρά από θεμελιώδη δικαιώματα που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ως εκ τούτου η ΕΕ αναγκάστηκε να καλέσει τις τουρκικές αρχές να τηρούν υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά το σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Τουρκίας και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Η Επιτροπή επισημαίνει τη «σοβαρή οπισθοδρόμηση» στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα αναφέρεται στις δικαστικές διώξεις εναντίον δημοσιογράφων, συγγραφέων ή χρηστών κοινωνικών δικτύων, καθώς και στο κλείσιμο πολλών μέσων ενημέρωσης που προκαλούν «σοβαρές ανησυχίες». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ελευθερία του συνέρχεσθαι εξακολουθεί να είναι υπερβολικά περιορισμένη, στη νομοθεσία και στην πράξη.

Εξάλλου, η Επιτροπή σημειώνει ότι πρέπει να βελτιωθούν οι εγγυήσεις σεβασμού των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων που περιλαμβάνει το τουρκικό νομικό πλαίσιο. Καταγράφει επίσης, τις καταγγελίες για βασανιστήρια και υπογραμμίζει ότι βασικό στοιχείο του κεκτημένου της ΕΕ είναι η κατάργηση της θανατικής ποινής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Καταλήγοντας, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι «οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αντιμετωπίζουν τις ίδιες μακροπρόθεσμες ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετώπιζαν και πριν από τις 15 Ιουλίου». Αναφέρει επίσης, ότι «πέρυσι είχε ξεκινήσει μια εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, σε βασικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, της 29ης Νοεμβρίου 2015». Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι είχε πραγματοποιηθεί πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου για την ενέργεια και την οικονομία. Υπογραμμίζεται, δε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να κάνει εξαιρετικές προσπάθειες στο μεταναστευτικό, φιλοξενώντας στο έδαφός της τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η Τουρκία απέρριψε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενταξιακή της πορεία λέγοντας ότι «απέχει μακράν από το να είναι εποικοδομητική» και ότι σε ορισμένα σημεία υπολείπεται σε αντικειμενικότητα.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ότι γράφτηκε με τρόπο που δεν εξυπηρετεί τα ευρω-τουρκικά συμφέροντα και κατηγόρησε την Ένωση ότι στερείται του οράματος των ιδρυτών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή