ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Τουρκία: Υπό κράτηση δικαστής της Χάγης παρά τη διπλωματική ασυλία

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η τουρκική αστυνομία αρνήθηκε σήμερα στον πρόεδρο του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τεοντόρ Μερόν, να επισκεφθεί Τούρκο δικαστή της Χαγης, ο οποίος συνελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον Αϊντίν Σεντάφ Ακάϊ, έναν Τούρκο ανώτατο δικαστή του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την κατηγορία ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παραβιάζοντας όλες τις διατάξεις περί διπλωματικής ασυλίας.

Στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου βρίσκεται η Άγκυρα με άλλη μια κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς ο ΟΗΕ αναφέρει πως είναι η πρώτη φορά που έχει παραβιασθεί η ασυλία μέλους του δικαστηρίου της Χάγης.

Ο Τούρκος δικαστής της Χάγης, είχε μία σημαντική σταδιοδρομία στο δικαστήριο, καθώς ήταν μέλος της σύνθεσης που εκδίκασε τα εγκλήματα των Γιουγκοσλαβικών πολέμων και τη γενοκτονία της Ρουάντα. 

Το γραφείο νομικών υποθέσεων του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «απαιτεί την άμεση απελευθέρωση και την παύση όλων των νομικών μέτρων ενάντια στον δικαστή».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ