Η διφορούμενη στάση του Τράμπ απέναντι στην Τουρκία

Η διφορούμενη στάση του Τράμπ απέναντι στην Τουρκία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βεβαιότητα η εποχή Τραμπ, είναι μία αλλαγή σελίδας για την παγκόσμια πολιτική σκηνή που αυτή την στιγμή δεν μπορεί να ερμηνευτεί πριν διαφανούν οι πρώτες προθέσεις και θέσεις του νέου αμερικανού προέδρου.  Εκτός από το εσωτερικό πεδίο των Η.Π.Α ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει -για τα καθ’ ημάς-  το πώς βλέπει ο νικητής των αμερικανικών εκλογών την Τουρκία και τις συμμαχίες του στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Τραμπ έχει πει λίγα πράγματα μέχρι τώρα, ωστόσο ένα πρώτο στίγμα έχει δοθεί.  Ο νέος πρόεδρος σε ερώτηση που του είχε γίνει για το αν θα πιέσει τον Ερντογάν να συμμορφωθεί με τις αρχές του κράτους δικαίου,  έδωσε μία απάντηση ιδιαίτερα διαλλακτική για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας και, πάντως, σε απόκλιση από την κυρίαρχη στάση της Ε.Ε: «υπάρχουν και στις ΗΠΑ πολλά προβλήματα στο θέμα αυτό. Όντας εμείς σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να νουθετούμε τους άλλους σε θέματα ελευθεριών».

Για το θέμα του Γκιουλέν, η απάντησή του ήχησε πολύ θετικά στην Άγκυρα, καθώς είχε κατηγορήσει την Χίλαρι Κλίντον ότι στήριζε τον αντίπαλο του Ερντογάν ενώ ακολούθησαν συγκεκριμένες καταγγελίες από το επιτελείο του, ότι η οργάνωση Γκιουλέν στήριξε την αντίπαλο του για την προεδρία.

Με δεδομένη τη σύγχυση και τις αντικρουόμενες απόψεις  που αποτυπώνονταν πολλές φορές στον προεκλογικό λόγο του κ. Τραμπ, ο νέος «πλανητάρχης» είχε στηρίξει και τους αντιπάλους της Τουρκίας,  το κουρδικό PΥD. Τον περασμένο Ιούλιο σε συνέντευξη που έδωσε στους Times της Νέας Υόρκης είχε πει «είμαι θαυμαστής των κουρδικών δυνάμεων. Από την άλλη έχουμε τις δυνατότητες για πάρα πολύ καλή συνεργασία με την Τουρκία».

Ο κ. Ερντογάν σήμερα, λίγο μετά την εκλογή του κ. Τραμπ έσπευσε να σχολιάσει θετικά το αποτέλεσμα λέγοντας «ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας». Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, δε, έσπευσε να επαναλάβει το αίτημα για ταχεία έκδοση του Γκιουλέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή