Eurasia Group: «Υπαρκτή απειλή για την ΕΕ η νίκη Τραμπ»

Eurasia Group: «Υπαρκτή απειλή για την ΕΕ η νίκη Τραμπ»

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η νίκη Τραμπ κουβαλάει υπαρκτές και συμβολικές απειλές για την Ευρώπη. Η νίκη του μονάχα θα ενισχύσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις της Ευρώπης». Έτσι ξεκινά η ανάλυση που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης το Eurasia Group.

Το think tank εκφράζει σε μια αναλυτικότατη έκθεση όλες τις ανησυχίες που προκαλεί η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ σε πρόεδρο των ΗΠΑ.

Φυσικά, αναγνωρίζει ότι οι εσωτερικές ισορροπίες και εξελίξεις θα αποτελούν πάντα την κυριότερη κινητήριο δύναμη πίσω από τη διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, αλλά και στο επικείμενο δημοψήφισμα της Ιταλίας.

Σημειώνει όμως πως κοινό στοιχείο που θα συνδιαμορφώσει όλες τις ευρωπαϊκές τάσεις από εδώ και στο εξής, είναι ο συμβολισμός της εκλογής Τραμπ: μία ενίσχυση των φυγόκεντρων δυνάμεων της ΕΕ. Οι θέσεις του Τραμπ στην οικονομία, το μεταναστευτικό, αλλά τα συναισθήματα αγάπης προς το ΝΑΤΟ, τον βάζουν στην ίδια πολιτική γραμμή με εκπροσώπους του ανερχόμενου ευρωπαϊκού εθνικιστικού κινήματος, όπως ο Βίκτωρ Ορμπάν και η Μαρίν Λε Πεν.

«Οι πολιτικές Τραμπ υπονομεύουν τις κεντρικότερες αξίες της ΕΕ», σημειώνει η αναφορά.

Επισημαίνοντας τα κυριότερα σημεία επιρροής της πολιτικής Τραμπ στην Ευρώπη, το Eurasia Group εντόπισε την άμυνα, την άνοδο του λαϊκισμού, αλλά και την επίδρασή του σε αποσχιστικά κινήματα όπως το Brexit, ενώ αναφέρθηκε σύντομα και στην επίδραση του αποτελέσματος των εκλογών στην επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα.

Κοινή αμυντική πολιτική στην ΕΕ

Η πρόβλεψη αυτή του Eurasia Group βασίζεται στην παραδοχή πως κατά την προεδρία Τραμπ, σίγουρα θα επέλθει αποδυνάμωση της ισχύος του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, η ΕΕ θα βάλει σε πρώτη προτεραιότητα συζητήσεις που είχαν «παγώσει» για καιρό, όπως η δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού.

Ευρωπαϊκός λαϊκισμός και εθνικισμός

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του group, η νίκη Τραμπ θα ενισχύσει το ήδη υπάρχον κλίμα λαϊκισμού που επεκτείνεται εντός των ευρωπαϊκών χωρών. Κινήματα και κομματικοί μηχανισμοί όπως το UKIP θα έχουν «πάτημα» για να εκφρασθούν. Αλλά και χώρες όπου τα αντίστοιχα κινήματα βρίσκονται ήδη ψηλά στην εξουσία, όπως η Ουκρανία και η Πολωνία, δεν θα διστάζουν πλέον να εκφράζουν ανοιχτά τις ξενοφοβικές πολιτικές τους περί κλεισίματος συνόρων και απέλασης προσφύγων και μεταναστών.

Ενίσχυση της Μέι

Είναι σαφές πως η νίκη Τραμπ θα δώσει στην Τερέζα Μέι τον απαραίτητο χώρο για να διαπραγματευθεί ένα ευνοϊκότερο Brexit. Με τον Τραμπ να αποτελεί έναν δυνητικό σύμμαχο σε περίπτωση αποχώρησης από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μοιάζει πια τόσο αβοήθητο, και θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί πιο άνετα τους όρους της πιθανής αποχώρησής του. Ή -και αυτό είναι ακόμα σημαντικότερο- της ενδεχόμενης παραμονής του.

Χωρίς σημαντικές επιρροές στα εσωτερικά των χωρών

Το Eurasia Group παραδέχεται πως η εκλογή Τραμπ επηρεάζει μεν την εσωτερική πολιτική σκηνή, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Χαρακτηριστικά επισημαίνει πως καμία από τις προβλέψεις του think tank για τις εσωτερικές εκλογές σε  υστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, αλλά και στο επικείμενο δημοψήφισμα της Ιταλίας δεν μεταβάλλεται. Αυτό που αλλάζει όμως, είναι η ψυχολογία του ευρωπαίου ψηφοφόρου. Μετά το πρώτο πλήγμα του Brexit, που άφησε μια ολόκληρη Ευρώπη απορημένη, με τη φράση «δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως αυτό θα συνέβαινε πραγματικά», η εκλογή Τραμπ αποτελεί το δεύτερο αντίστοιχο πλήγμα στην εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία των ευρωπαίων, που θεωρούσαν σχεδόν αυτονόητη την επικράτηση Χίλαρι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ψηφοφόρους σε έναν συντηρητισμό, και πιθανόν να τους κάνει να εμμείνουν σε πρόσωπα που ήδη γνωρίζουν (όπως την Καγκελάριο Μέρκελ στη Γερμανία), παρά να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο.

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα

Κλείνοντας, έκαναν μια μικρή αναφορά στη χώρα μας, σημειώνοντας πως η επικράτηση Τραμπ καθιστά παντελώς ασήμαντη την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα. Κι ακόμα κι αν διατηρεί κάποια συμβολική αξία, σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση Τσίπρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή