Ρ. Πρίμπους -Tζ. Παπαδόπουλος: Ποιοι είναι οι δύο ελληνοαμερικανοί του Τραμπ

Ρ. Πρίμπους -Tζ. Παπαδόπουλος: Ποιοι είναι οι δύο ελληνοαμερικανοί του Τραμπ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εύσημα και μάλιστα δημοσίως πήρε από τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ρινς Πρίμπους, στην πρώτη δημόσια ομιλία του νέου προέδρου των Η.Π.Α. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής, ο οποίος, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Τραμπ ήταν ο πιο σκληρά εργαζόμενος συνεργάτης του και ο «πραγματικός σταρ της εκστρατείας».

Ο νέος πρόεδρος μάλιστα σε μία κίνηση αβροφροσύνης κάλεσε τον κ. Πρίμπους να πάρει και τον λόγο. «Κυρίες και κύριοι ο επόμενος πρόεδρος των Η.Π.Α Ντόναλντ Τραμπ» είπε ο Ρινς Πρίμπους και στο πρόσωπο του διαγραφόταν η έκδηλη ικανοποίηση για το επιτυχημένο αποτέλεσμα των εκλογών. 

Παλαιότερα ο Ρινς Πρίμπους είχε δηλώσει στην Καθημερινή: «Ελπίζω και προσεύχομαι να κατέβει η Χίλαρι Κλίντον, θα είναι η καλύτερη αντίπαλος διότι θα ενώσει το κόμμα μας». Η ευχή του πραγματοποιήθηκε και ο κ. Πρίμπους ανέλαβε το δύσκολο έργο να ενώσει τους Ρεπουμπλικάνους. Για αυτό τον λόγο το περιοδικό Bloomberg Businessweek, γνωρίζοντας τις λεπτές ισορροπίες του κόμματος, αναρωτήθηκε σε πρωτοσέλιδό του αν η δουλειά του Πρίμπους είναι η πιο δύσκολη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

To πρωτοσέλιδο: 

Ρ. Πρίμπους -Tζ. Παπαδόπουλος: Ποιοι είναι οι δύο ελληνοαμερικανοί του Τραμπ-1

Ο 44χρονος Ρεπουμπλικανός λόγω της κομβικής θέσης του κλήθηκε να κλείσει ανοιχτές πληγές που άφηνε η ακραία πολλές φορές ρητορική του κ. Τραμπ που ερχόταν σε σύγκρουση ακόμα και με το εσωτερικό του κόμματος του. Οι πληροφορίες λένε πως πρόκειται για έναν πολιτικό με ήπια ρητορική που δεν έχει τις γωνίες που έχει ο ίδιος ο Τραμπ για διάφορες κοινωνικές ομάδες όπως επί παραδείγματι για τις μειονότητες.

Ο κ. Πρίμπους έχει ελληνική καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του και οι πληροφορίες λένε πως έχει περάσει διακοπές στην Ελλάδα και τα ελληνικά δεν του είναι καθόλου άγνωστη γλώσσα.

Mε κομβικό ρόλο 

Ένας ακόμη Έλληνας με κομβικό ρόλο δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, είναι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, στενός συνεργάτης του νέου προέδρου των Η.Π.Α σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, κάτι που φύσει και θέσει αφορά την Ελλάδα. Γεννήθηκε στο Σικάγο από γονείς που κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο DePaul University και το 2010 πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το University College London. Κατέχει διευθυντική θέση σε εταιρεία στο Λονδίνο που ειδικεύεται σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, ενώ έχει διατελέσει και ερευνητής του ινστιτούτου Hudson.

Πριν τον επιλέξει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Παπαδόπουλος κατείχε θέση συμβούλου στην προεκλογική καμπάνια του Μπεν Κάρσον, ο οποίος αποχώρησε ανακοινώνοντας την υποστήριξή του στο πρόσωπο του Ντ. Τραμπ.

Αυτό που είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι ότι ο Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο επισκέψεών του στο τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, είχε το καλοκαίρι του 2015 σειρά επαφών με πολιτικούς παράγοντες της χώρας, μεταξύ των οποίων και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Άμυνας.

Στον κύκλο αυτό των επαφών, ο κ. Παπαδόπουλος φέρεται να επιχείρησε να δώσει στους συνομιλητές του σαφή εικόνα των (θετικών έναντι της Ελλάδας) προθέσεων Τράμπ και να διευκρινίσει ότι πολλές από τις προεκλογικές ατάκες του μεγιστάνα δεν ήταν παρά αποτέλεσμα των προεκλογικών σκοπιμοτήτων της εκστρατείας του.

Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος -ο πατέρας του οποίου Αντώνης Παπαδόπουλος, έχει διατελέσει πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – επιχειρώντας να πείσει τους ομογενείς για τις φιλικές προθέσεις του Τραμπ, είχε μιλήσει σε συγκέντρωση των «Ελληνοαμερικανών Φίλων του Τραμπ» και εκεί αναφερόμενος στην Χίλαρυ Κλίντον είπε πως για τρεις δεκαετίες «τι έκανε για την Ελλάδα, για την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο;».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή